avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata comision bancar intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata comision bancar intretinere

Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 02:05, 19 Februarie 2020
Depuneti numerar la CEC ? Si aveti comision de depunere 5 RON ?
Daca da, contestati lista lunara privind cheltuielile de intretinere, conform legii 196/2018 :

Art.28
Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.

Intre timp am vazut ca exista acest comision la CEC, pentru persoane neimputernicite.
[ link extern ]

Cred ca v-au confundat cu cei ce platesc prin ordin de plata interbancar, desi nici acolo nu e legal ce fac. Oricum, in cazul dvs. trebuie sa contestati lista, e total aiurea sa va ia comision de 2 ori.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2020
latka, moderator
Pentru că sunt niște infractori. Așa se numesc cei care încalcă legea, nu? Dacă reușești să rezolvi ceva ne spui și nouă. Sunt în aceeași situație. Poți încerca să discuți la primăria de sector unde au un departament specializat pentru asociația de proprietari...
Mai exista calea justitiei in care se poate invoca atit codul civil:

Art. 1350 din codul civil
(1) Orice persoană trebuie să își execute obligațiile pe care le-a contractat.
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părți nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.

E vorba de contractul de servicii bancare incheiat de persoana juridica Asociatia.

....cit si noua lege 209/2019, care prevede:
Art. 142
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.

Art. 144.
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect sa plateasca cei 5 lei (adevarat nu este legal- cum s-a aratat mai sus ) pentru ca este comod sau nu ate timp sa mearga la casierie, dar cu ce sunt eu vinovat , locatar care am angajat si platesc un casier sa platesc si un serviciu care eu nu beneficiez, beneficiaza numai cel care plateste prin cont.
Atunci este corect și ca cineva care nu locuiește într-un bloc să plătească apa, liftul și alte cheltuieli de acest gen?

georgeiuly a scris:

Este corect sa plateasca cei 5 lei (adevarat nu este legal- cum s-a aratat mai sus ) pentru ca este comod sau nu ate timp sa mearga la casierie, dar cu ce sunt eu vinovat , locatar care am angajat si platesc un casier sa platesc si un serviciu care eu nu beneficiez, beneficiaza numai cel care plateste prin cont.


Alte discuții în legătură

Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)
Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. este legal ce mi se pretinde? codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora ... gabriela1978 gabriela1978 Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora sa modifice programul de inacasare a banilor pt intretinere,fara acordul ... (vezi toată discuția)