avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera platita pentru analize medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera platita pentru analize medicale

Pentru cei care lucreaza in ture 12/24 12/48 ziua libera platita va fi de 12 ore sau primeste decat 8 ore urmand a recupera 4 ore?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 17 Februarie 2020
La care zi libera va referiti?
Daca va referiti la examinarea medicala periodica prevazute in HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, actul normativ mentioneaza:
-ART. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
-ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Referitor la plata, trebuie sa se mentioneze astfel de reglementari in ROI al firmei.
Ma refer la ziua libera platita pentru analize medicale.
Legislatia actuala este doar pentru sectorul bugetar - pentru functionarii publici. - , nu si pentru privat.

O astfel de prevedere ar trebui sa se regaseasca in c.c.m. aplicabil sau in regulamentul intern al angajatorului respectiv.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-Art. 4 (1) Fac excepţie de la prevederile art. 3 alin. (1) cazurile în care particularităţile inerente ale anumitor activităţi specifice din serviciile publice, cum ar fi forţele armate sau poliţia, precum şi cazurile de dezastre, inundaţii şi pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, vin în contradicţie cu prezenta lege.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), trebuie să se asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor, ţinând seama de principiile stabilite prin prezenta lege.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare este obligatorie pentru toti angajatorii.
-ART. 1 Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi
a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
-ART. 2 În sensul prezentei hotârâri, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa stiu daca conform legislatiei in vigoare, ... veres_cristian_sm@yahoo.co.uk veres_cristian_sm@yahoo.co.uk Buna ziua, as dori sa stiu daca conform legislatiei in vigoare, o persoana care activeaza ca si liber profesionist (psiholog), are nevoie de fisa de aptitudini ... (vezi toată discuția)
Examen medical danyel4269 danyel4269 buna seara,daca sant la prima angajare cine plateste examenul medical,eu sau angajatorul.va multumesc (vezi toată discuția)
Cim partial 2 ore Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, La un CIM partial cu 2 ore/zi la o fundatie nonguvernamentala mai tr facut si dosar medical? (vezi toată discuția)