avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil tablou electric - scara blocului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil tablou electric - scara blocului

Buna dimineata,
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatorul aspect:
Tabloul electric de pe scara blocului este neasigurat si oricine poate umpla la sigurante.
Cine are voie dpdv legal, sa umble la sigurante?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 9 Decembrie 2020
Buna dimineata,
D.p.d.v. legal, electicianul este singurul ce are acces la acel tablou.
Notificati conducerea asociatiei sa inchida acel bablou.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partea de sigurante electrice/ tabloul din casa scarilor (iluminatul pe scari, in boxe, spatii comune, etc.) nu este in administrarea nimanui, ci in proprietatea asociatiei de locatari. Furnizorul de electricitate nu intervine in scara blocurilor.
Asociatia de locatari are obligatia inchiderii acestui tablou, al semnalizarii de securitate a tabloului electric si al intretinerii starii tehnice a acestuia.
Atentie ! Aceste tablouri cu sigurante electrice si ramasite de legaturi de telefonie au un grad mare de coroziune si oricand se pot produce incendii, de la un scurtcircuit.
In mod normal, asociatia trebuie sa aiba un electrician (angajat cu CIM) sau incheiat un contract de prestari servicii cu o firma/ PFA care sa se ocupe de exploatarea si intretinerea acestui tablou electric.
Va multumesc pentru raspunsuri, dar exista si un cadru legal care obliga Asociatia de locatari sa inchida/securizeze acest tablou electric si sa angajeze un electrician sau sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma/ PFA care sa se ocupe de exploatarea si intretinerea acestui tablou electric?

Inteleg ca daca sare siguranta, dpdv legal, trebuie chemata acea persoana abilitata sa remedieze problema, in speta un electrician! Corect?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
mishumishu, utilizator
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa angajati in cadrul asociatiei un electrician ( nici toate firmele nu sunt obligate sa faca asta).
Sfatul meu este sa chemati un electrician autorizat, sa verifice instalatia de acolo ( poate a umblat cineva la ea cat a stat deschisa sau sunt alte pericole...) si apoi sa inchideti acel tablou.
Cum a spus si domnul Popa, majoritatea cauzelor unui incendiu este scurtcircuitul electric si eu zic ca nu merita sa va zgarciti la o suma de bani pentru aceasta verificare, tinand cont de ce se poate intampla...
Si nu strica sa aveti o legatura cu o firma/electrician autorizat care sa intervina cat mai repede, in caz de nevoie
Ar trebui sa precizati concret despre ce tablou este vorba poate fi tabloul care contine sigurantele aferente apartamentelor de pe palier/etaj sau care deserveste partea comuna condominiu
Daca este tablou care contine sigurantele de la apartamente au dreptul sa aiba acces proprietarii in cauza
Daca este tablou electric general pe scara are acces numai persoana autorizata

Alte discuții în legătură

Tabloul electric din casa scarii. tiberiu8mai tiberiu8mai Buna seara. Va rog sa-mi spuneti sub administrarea cui intra tabloul de sigurante si telefonie din casa scarii blocului. Noi ,asociatia, daca suntem de comun ... (vezi toată discuția)
Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier ... mitabiciclista mitabiciclista Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier s-au furat sigurantele pentru apartamentul meu.Gasit frigiderul dezghetat,apa pe jos,mancare ... (vezi toată discuția)
Legat de legislatia privind accesul la instalatia electrica Vasiliualex Vasiliualex Buna ziua, Un vecin, deranjat ca, \"vezi Doamne\" faceam zgomot in casa cu o bormasina,s-a dus si a umblat la panoul electric, intrerupandu-mi alimentarea ... (vezi toată discuția)