Salut. Am și eu o întrebare. Probabil că deja e binecunoscută celebra ordonanță militară care restricționează libera circulație a populației între orele 10 PM si 6 AM. Am vazut acel formular tip care se poate descarca, printe alte surse si la adresa:
[ link extern ]
Sunt enumerate 7 exceptii pentru care este permisa iesirea din casa în ntervalul respectiv orar.
1. deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată.
2.consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
3.deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu;
4. deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
5.deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă;
6.deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie
7.deplasare pentru rezolvarea următoarei situații urgente: _________________
Am 2 întrebări, la care m-aș bucura dacă cineva mai priceput îmi poate răspunde:
1.
Legat de exceptia 3 de mai sus: Cum este definit termenul de "alimente de primă necesitate ? Dacă rămân fără țigări de exemplu noaptea la 1 și constat că nu am nici apă minerală și am o benzinărie aflată la circa 200 de metri (care e pe bune cea mai apropiata unitate deschisa la ora respectivă), și cumpăr și o sticlă de apă minerală și declar sticla de apa în document ca fiind motivul principal al deplasării, e ok dpdv legal sau nu ?
2.
Legat de exceptia 5 de mai sus: Cum este definit conceptul de "deplasare scurtă lângă domiciliu" ? Până la ce distanță de domiciliu este considerat "lângă" domiciliu ? Există pe undeva vreo reglementare sau sunt la discreția "milițianului" și a modului subiectiv arbitrar în care acesta înțelege legea. Și deasemnea, cum se presupune că ar trebui să pot măsura distanța - dacă există undeva această informație. Și coextensiv, cum e definită "deplasarea scurtă" ca timp ?
Mulțumesc frumos. M-am tot gândit unde să întreb și nu mi-a venit altă idee decât aici.