avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Majorare impusa de banca in contextul COVID19
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Majorare impusa de banca in contextul COVID19

Buna ziua.
Am solicitat in februarie 2020 un credit bancar ipotecar pentru un apartament in valoare de 73.000 euro, pentru care am achitat beneficiarului un avans minim de 15% (tot in februarie 2020) la un curs valutar de 4,8079 lei. Din cauza ca blocul nu era si nu este inca bransat la gaze (efect al carantinei impuse indirect de pandemia curenta), am amanat semnarea contractului cu banca pana in iunie 2020 in speranta ca se va realiza bransarea pana atunci.
In contextul afectarii economiei mondiale si nationale (in baza cazului de forta majora denumit generic COVID19), cursul euro a crescut, in mod evident, la 4,84 lei, ceea ce era previzibil.
In situatia data, consultantul bancar m-a contactat si mi-a solicitat sa majorez avansul deja platit beneficiarului la cursul din ziua respectiva, astfel incat sa se ajunga din nou la valoarea minima de avans de 15%.
Practic, banca ma obliga sa majorez, retroactiv, un avans deja platit unui beneficiar care inca nu a realizat bransarea blocului la gaze (dintr-o vina ce nu ii apartine, intrucat lucrarile depind de Distrigaz in momentul de fata, care a ales sa amane lucrarile) intr-o situatie de forta majora.
Exista un cadru legal prin care sa ma pot proteja de aceasta majorare a creditului solicitat (inca nevirat) sau macar a avansului deja platit beneficiarului?

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Acord bransament gaze drum servitute danc3838 danc3838 buna seara.....doresc sa fac un bransament de gaze dintr-o conducta pe care a tras-o un vecin acum 2 ani si a platit 3000 euro ...dupa un an sa bransat inca un ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face dacă un coproprietar al țevii comune de gaz nu își dă acordul să se branșeze la ea și alți vecini? Moldovan Liviu28 Moldovan Liviu28 Sunt in situatia in care dorim bransarea la teava de gaze pe care o detin in copropietate 3 vecini. Unul dintre acestia ,respectiv ultimul care s-a bransat la ... (vezi toată discuția)
Racordare gaze Iuli34 Iuli34 Bună ziua, locuiesc la curte, pe un drum de servitute, fiind ultima locuință construita, ca și poziție. Locuinta a fost racordata la rețeaua de gaze ... (vezi toată discuția)