As dori sa stiu ce rol are contestatia la executare si in ce conditii aceasta poate suspenda executarea silita?
Adica, ma refer la faptul ca in urma unei hotarari judecatoresti de executare silita, termenul de depunere a contestatiei este de 15 zile, dar pana se judeca procesul de contestatie, cu toate termenele sale, poti ramane si fara imobil..
De ce contestatia la executare nu suspenda de drept punerea in aplicare de catre executorul judecatoresc a hotararii judecatoresti, pana la terminarea procesului de contestatie?
Suspendarea executării silite poate fi solicitata pana la momentul pronunțării unei hotarari in dosarul de executare, de asemenea se poate solicita și suspendarea provizorie a executării silite pana la momentul la care instanta se va pronunta asupra cererii de suspendare.
Cu toate acestea, pentru ca o astfel de cerere sa poată fi admisa trebuie sa achitați o cauțiune, în următorul cuantum in functie de valoarea obiectului contestatiei:
a) de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depășește 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depășește 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depășește 1.000.000 lei.
Exista doar unele situații expres prevazute de lege când nu este necesara plata acestei cautiuni.
Mai mult decât atât, pentru ce cererea de suspendare provizorie a executării silite sa fie admisa trebuie sa dovediți ca exista o urgenta, iar neadmiterea acestei cereri va conduce la pierderea unui drept al dumneavostră.
Iar pentru ca cererea de suspendare a executării silite sa fie admisa trebuie sa dovediți ca aceasta este temeinica.
În situația dumneavostră, avand in vedere ca, în aceasta perioada, imobilul poate fi vândut, consider ca ar putea exista aceasta temeinice și urgență care e prevăzută de legiuitor.
Consider ca contestația la executare nu este suspensiva de executare de drept întrucât se prezuma ca exista un titlu executoriu care constata o creanță certa, lichida și exigibila. Iar, în situația în care contestația la executare ar fi suspensiva de drept ar conduce la micșorarea puterii titlului executoriu și la crearea unui prejudiciu creditorului, creditor care a depus toate diligentele pentru a avea un astfel de titlu.
Nu este vorba despre executarea unui imobil ci a unei datorii la un IFN, un proces de incuviintare a unei executari silite in urma caruia am fost executat silit prin poprire pe salariu.
Am depus contestatie la executare in termenul legal si in urma acesteia s-au dat mai multe termene, drept pentru care, nici in momentul de fata nu s-a finalizat acest proces de contestatie, in schimb poprirea s-a incheiat, IFN-ul si-a recuperat datoria camatareasca cu succes!
Si-atunci ma intreb:
Ce rost isi mai au contestatiile la executare daca nu isi ating scopul in timp util?
Trebuia sa fi cerut si suspendarea executarii, dvs ati contestat executarea, dar ele nu se supenda de drept, ci la cerere.
Daca veti castiga contestatia, banii ii recuperati, ca veti cere intoarcerea executarii.