Buna ziua.Sunt intr-o dilema.Am inteles cum se face amortizarea unui mujloc fix dar nu sunt sigura in ce cont contabil trebuie inregistrata factura de cumparare.Cu siguranta nu se poate inregistra ca obiect de inventar sau poate nu stiu eu prea multe.Mentionez ca lucrez cu programul saga si acolo imi cere tipul contului cind inregistrez o factura de la furnizori.Va multumesc si scuze pentru nestiinta mea.
buna,
in primul rand mijloc fix conform cod fiscal este mijloc fix - orice imobilizare corporală, care este deţinută pentru a fi utilizată în producţia sau livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriată terţilor sau în scopuri administrative, dacă are o durată normală de utilizare mai mare de un an şi o valoare mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului-1800 ron
deci nu are cum sa fie obiect de invantar daca indeplineste aceste conditii
in ceea ce priveste contul la care trebuie sa il incadreyi specifica exact ce este utilaj,masinarie,cladire etc.. si apoi il incadram
In primul rand trebuie sa ne mentionati ce reprezinta ceea ce ati cumparat.Daca depaseste valoarea de 1800 /buc fara TVA , atunci nu are cum sa fie incadrat in obiect de inventar si trebuie sa identificam unde trebuie sa-l incadram din punct de vedere al catalogului Mijloacelor fixe.
Asa cum au scris mai sus colegii de pe forum analizati situatia dvs si vedeti unde va incadrati -obiect de inventar sau mijloc fix.
Contul poate fi 2131,2132,2133,214 in functie de natura imobilizarii corporale (mijlocul fix) la 404-furnizori de imobilizari
Sarbatori fericite tuturor !
Scuze pentru putinele detalii.Firma a cumparat o autoutilitara de 7.5 tone care v-a fi folosita la transport marfa extern intern cu valoarea de 20230 ron cu tva.Va multumesc tuturor pentru ajutor.
% 404 20230
2133 17000
4426 3230
durata de amortizare intre 4 si 8 ani conform nomenclator. Tineti cont de faptul ca autoutilitara nu este noua ( asa cred eu ) si implicit nu va duceti la perioada maxima de amortizare.Sfatul meu !