avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Scoatere bani din firma
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Scoatere bani din firma

Am o curiozitate va rog,

Sunt singurul din firma, fara angajati, doar eu aduc venit firmei, dar nu sunt angajat ci doar administrator, sa zicem ca am incasat suma de 500 lei, iar eu vreau sa retrag acesti bani in scop personal, cum pot face acest lucru legal?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 18:19, 4 Iunie 2020
Daca este vorba de un srl, profitul inregistrat, de exemplu la finalul anului 2020 (deci deferenta dintre venituri - cheltuieli inregistrate in anul respectiv conform evidentei contabile si a documentelor), se va putea scoate ca dividende de catre asociatul unic doar la inceputul anului urmator dupa depunerea la finante a bilantului anual pentru anul precedent. Pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care se face plata efectiva a dividendelor care asociat, trebuie declarat si platit la finante si impozitul pe venitul din dividende de 5%.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2020
george-neagu, moderator
Fata de ce s-a spus mai sus mai exista posibilitatea dividendelor pe baza situațiilor financiare interimare:

Art 67 Legea 31/1990:

(2) Dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opțional trimestrial pe baza situațiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plăti în mod opțional trimestrial în termenul stabilit de adunarea generală a asociaților sau, după caz, prin legile speciale, regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului urmând să se facă prin situațiile financiare anuale. Plata diferențelor rezultate din regularizare se face în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat.


si art. 19. din Legea 82/1991-

(1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabilește cumulat de la începutul exercițiului financiar. Închiderea conturilor de venituri și cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârșitul exercițiului financiar.

(2) Rezultatul definitiv al exercițiului financiar se stabilește la închiderea acestuia.

(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați.

(31) Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz.

(32) Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar potrivit alin. (31) trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.
Sa inteleg faptul ca daca scot banii in mod repetat din firma pentru interesul personal, platesc dividente odata pe an, 5% din suma respectiva.

Daca tot anul am incasari de 5000 euro, iar eu ii retrag pe toti treptat, la finalul anului platesc 250 euro dividente. Am inteles bine?

Daca aveti profit net de 5000 euro (incasarile nu inseamna neaparat profit) si il repartizati la dividende, veti plati cei 5%. Totodata daca veniturile d-voastra depasesc plafonul de 12 salarii minime brute anual (in 2020: 26760 lei), veti plati si contributie de sanatate de 10% la acest plafon.

Veniturile la care ma refer sunt cele de la Art. 170. din Codul Fiscal:

b) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
g) venituri din investiții, definite conform art. 91; (inclusiv dividende)
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare dividende SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna seara. am si eu o nelamurire.Administratorul doreste sa ridice dividende din profitul din anul in curs.Cum se procedeaza in aceasta situatie, ce fac in ... (vezi toată discuția)
Plata dividende trimestriale srl george4444 george4444 Buna ziua, detin un SRL neplatitor de TVA la care faceam repartizarea dividendelor anual si as avea urmatoarele intrebari: 1) O data cu noua lege, doresc sa ... (vezi toată discuția)
Ridicare dividende dintr-o firma ionela11 ionela11 Buna ziua...care sunt conditiile ca un sociat unic sa poata ridica dividente din propria firma?...de exemplu daca retrage lunar o suma de bani din banca...si ... (vezi toată discuția)