avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelamuri sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelamuri sentinta

In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: "Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere privind exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului si plata obligatiei de intretinere."
Fostul sot a facut apel la aceasta sentinta, doreste plata in natura a pensiei alimentare. Urmatorul termen este in luna August.
In conditiile in care, eu am respectat sentinta in ceea ce priveste programul de vizita(si cu mult peste), iar tatal, din valoarea stabilita de instanta ca si pensie alimentara, a achitat cand si cand aproape jumatate din suma, ce "valoare" are aceasta sentinta? Ce trebuie sa fac eu pt a beneficia copilul de toata suma? Asa cum tatal beneficiaza de tot programul (+).
Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Va puteți duce la un executor judecătoresc pentru a fi pusa în executare silita Sentinta cu privire la plata pensiei de intretinere.

De asemenea, puteți sa depuneți o plângere prealabila la Parchet pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie. Plângerea prealabila se depune într-un termen de 3 luni.

Infracțiunea de abandon de familie e prevăzută de dispozițiile art. 378 Cod penal potrivit caruia:

"Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
(...)
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
(...)
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(...)

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."



Multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu plăcere. Mult succes!
Mergeti la executor cu hotararea legalizata pentru a o pune in executare intrucat, desi nu este definitiva, beneficiaza de executare provizorie de drept!
Plangere penala nu prea are rost sa formulati, recomand doar ca "ultimo ratio", daca n-are venituri ce pot fi poprite, pentru ca se solutioneaza extrem de greu!
Desigur, uneori poate avea efect intimidant si-l determina pe debitor sa achite voluntar!
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Multumesc frumos! Ce nu inteleg g eu, oarecum, este , de ce avocatul meu nu mi_a spus ce am de facut atunci cand s_a dar acea sentinta!
In august, avem infatisare pt ca fostul sot a cerut proba cu interogatoriu. Ce sens are? Dupa 1an si 6luni cat de relevante pot fi niste intrebari si niste raspunsuri?
Este posibil ca infatisarea din August sa aiba loc inainte ca executorul sa poata sa faca ceva?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară neplătită Tofan Mirela Tofan Mirela Am divorat acum 9 luni iar fostul se sustrage de la plata pensiei pt fata ce pot face eu avand dom in alt jud (vezi toată discuția)