Daca contractul de servicii, prestator microintreprindere, beneficiar persoana juridica care nu este microintreprindere, nu prevede obligatia de a se emite rapoarte de activitate lunare/trimestriale/anuale, este legal ? Chiar daca prestatorul microintreprindere este obligat să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor,chiar daca in Titlurile ce reglementeaza Impozitul pe profit si TVA din Codul fiscal nu se prevede nicaieri obligativitatea rapoartelor, pentru a se exercita dreptul de deducere al cheltuielilor sau TVA, in eventualitatea unui control, pot organele fiscale sa invoce art. 11, alin. (1) din Codul fiscal?
"(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta."
Normele metodologice de aplicare a art. 11, alin.(1) precizeaza:
"4. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal."
Cod Fiscal art. 21 alin4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
m) cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte;
Norme ART. 21 al. 4 m)
48. Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- serviciile trebuie să fie efectiv prestate, să fie executate în baza unui contract încheiat între părţi sau în baza oricărei forme contractuale prevăzute de lege; justificarea prestării efective a serviciilor se efectuează prin: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare;
- contribuabilul trebuie să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţilor desfăşurate.
Nu intră sub incidenţa condiţiei privitoare la încheierea contractelor de prestări de servicii, prevăzută la art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal, serviciile cu caracter ocazional prestate de persoane fizice autorizate şi de persoane juridice, cum sunt: cele de întreţinere şi reparare a activelor, serviciile poştale, serviciile de comunicaţii şi de multiplicare, parcare, transport şi altele asemenea.
Deci,pana la urma ,este legal sau nu, in cazul prestator microintreprindere,beneficiar persoana juridica care nu este microintreprindere, sa se incheie contracte de prestari servicii fara obligativitatea emiterii de rapoarte de activitate?
Cel mai recent răspuns:
Mihai/2061 , utilizator
07:39, 1 Septembrie 2020