Se da urmatoarea situatie: In urma cu un an asociatia de proprietari a hotarat sa inlocuiasca apometrele de apa pentru toti locatarii. S- au instalat apometre cu citire Radio, de catre o firma despre care s- a mai fot scris pe aici.
Dupa mai bine de un an de zile, m- am trezit cu 1500 de lei de plata la intretinere, intrucat se pare ca apometrele mele in tot acest timp au functionat in mode defectuos, inregistrand mai putin decat consumul real. Ce pot face in aceasta situatie? Ce vina am eu, cel care a mai si platit noile apometre, ca sistemul lor are erori de functionare?! Mentionez ca apometrele au garantie 24 de luni, iar de la montaj si pana in prezent nu s- a intervenit in niciun fel asupra lor. Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie?
Dupa ce se solutioneaza cumva aceasta situatie, am sa vreau sa schimb aceste apometre cu unele clasice. As putea face asta? Cat de legal ar fi?
Instalarea si inlocuirea de aparate individuale de contorizat utilitati,se dispune de catre proprietari in adunarea generala
Firma responsabila pentru preluarea datelor si calculare consum individual avea obligatia sa informeze in timp util situatia atat la asociatia de proprietari partenerul contractual cat si la dv consumator-platitor
In situatia in care exista suspiciunea ca aparatele individuale de contorizat nu functioneaza corect,legal,,trebuie verificat daca defectiunea este generata de proasta instalare sau defectiune interna contoare
Cel care a instalat si sigilat aparatele individuale ar fi trebuit sa emita fecarui proprietar documente de garantie
Nu este de preferat sa inlocuiti aparatele de contorizat cu citire radio cu unele clasice,deoarece in aceasta situatie ati fi acuzat ca nu respectati hotararea majoritatii de instalare contoare cu citire radio, asociatia ar aprecia ca nu aveti contoare individuale identice cu restul locatarilor si ar calcula consumul dv apa in sistem pausal;
Am primit la ceva timp dupa montaj contractul si certificatul de garantie al apometrelor, le am. Nu am promit niciun fel de notificare de la asociatia de proprietari si nici de la firma in cauza, desi repet apetrele sunt montate din luna Mai a anului 2019.
Pur si simplu la afisarea intretinerii pentru luna aceaata, am o suma de aproximativ 1500 de lei de platit, neexistand restante ci doar N metri cubi de apa consumati.
In conformitate cu disp L nr 196/2018 contestati la presedintele de asociatie,valoarea intretinerii aferent luna X si solicitati sa va comunice oficial temeiul legal al impunerii suplimentare consum apa,atat timp cat dv nu ati intervenit asupra aparatelor individuale de contorizat
Din practica unor proprietari care au avut probleme cu astfel de repartitoare de costuri, montate în condiții de legalitate, desigur:
-în ziua când se face citirea de către firma responsabilă cu calculul, fiecare proprietar (din grupul respectiv) își fotografiază repartitoarele;
-un proprietar, mai chițibușar și sceptic, și-a instalat după repartitoarele de costuri cu citire radio alte repartitoare, obișnuite dar de clasă superioară (clasă C, am înțeles).
Au constatat că plăteau mai mult decât consumau cu cca 15-20%. Pe baza probelor foto se făcea recalcularea; dar se merită?
Din practica,aparatele de contorizat cu citire radio,chiar daca sunt instalate corect,de foarte multe ori dau erori de inregistrare deoarece componentele acestora sunt substantial afectate de instalatiile electrice din vecinatate
Astfel daca aparatele de contorizat cu citire radio se afla in apropiere de alte aparate electrice aragaz,masina de spalat,etc ,dau erori
Producatorul si comerciantii in mod intentionat omit sa precizeze si aceste neajunsuri si astfel,cei care le achizitioneaza,le instaleaza legal se pot confrunta cu situatii neplacute cand aparatele inregistreaza eronat
Au existat situatii in care pentru verificare practica cu firma de preluare si prelucrare date,proprietarii au inchis vana de alimentare cu apa,iar firma de la distanta a comunicat un consum ireal
La fel ,au existat cazuri de repartitoare de costuri de agent termic in care proprietarii,au dezinstalat aparatele de pe corpul calorifer,au solicitat firmei sa faca verificare si s-a constatat ca aparatul desi nu se afla pe corpul calorifer inregistra consum maxim