avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament și vreau sa închiriez ...

Buna ziua
Sunt proprietarul unui apartament și vreau sa închiriez o cameră unui minor de 16 ani. Întrebarea mea este pe numele cui pot face contractul? Al minorului cu semnatura părinților sau doar al părinților ?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:01, 8 Septembrie 2020
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine plătește chiria?
Închirierea este, în principiu, un act de administrare, deci ar putea fi încheiat de minor.
Dar, vorba aceea: de ce să fie simplu când ar putea să fie complicat... (eu l-aș încheia cu cine plătește și aș povesti cui folosește)
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
romascanu, moderator
Chiria va plătită de părinți.El este elev.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:
Cine plătește chiria?
Închirierea este, în principiu, un act de administrare, deci ar putea fi încheiat de minor.
Dar, vorba aceea: de ce să fie simplu când ar putea să fie complicat... (eu l-aș încheia cu cine plătește și aș povesti cui folosește)

În principiu minorul, legalmente, nu-şi poate muta domiciliul/reşedinţa după pofta inimii! Aşa că, ÎN PRINCIPIU contractul de închiriere se încheie cu PĂRINŢII/TUTELA MINORULUI. Şi ÎN PRINCIPIU inchirierea se contractează cu un partener comercial viabil, adică potent în a plăti CHIRIRA şi CHELTUIELILE ADIACENTE folosinţei.
Bogdy14 a scris:
Buna ziua
Sunt proprietarul unui apartament și vreau sa închiriez o cameră unui minor de 16 ani. Întrebarea mea este pe numele cui pot face contractul? Al minorului cu semnatura părinților sau doar al părinților ?
Mulțumesc

Cum vine/sună chestia asta: "Eu vreau să închiriez ...." Închirierea nu se face CĂ EU VREAU, ci eventual »am de inchiriat un apartament« sau »un minor doreşte să-mi închirieze un apartament«,e o chetie de exprimare a unei CERERI şi a unei OFERTE. Probabil Dvs. v-aţi desconspirat gândurile. Cam ciudat....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle. Scarlat, de unde ați dedus dvs. „pofta inimii”? Căci nu există nici un amănunt (subiect, predicat etc) în întrebarea utilizatorului care să sugereze că părinții nu ar fi de acord.

Iar eu, atunci când adresez o întrebare (cum ar fi cea referitoare la plata chiriei), nu o fac doar ca să mă aflu în treabă, (chiar dacă nu-mi scriu pe aici toate gândurile care au născut întrebarea).

Spre pildă, un minor de 16 ani are capacitate de muncă (art. 13 din Codul muncii). Poate încheia un contract de muncă.
Un copil ar putea avea o avere moștenită ... Are drept de moștenire încă de la concepțiune, cu condiția să se nască viu.

Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinților să-și schimbe ... locuința necesară desăvârșirii învățăturii ori pregăririi sale profesionale (art. 498 Cod civil). Dacă părinții se opun, copilul poate sesiza instanța de tutelă... (doar dacă părinții se opun, altminteri nu se amestecă nimeni în relațiile de familie, nici măcar instanța).

N-am dat un răspuns „ca la carte”, ci unul util din punct de vedere practic. (căci, juridic, pot exista „n” răspunsuri la fel de corecte pe o speță, dar nu toate sunt la fel de ... profitabile, de exemplu).

Alte discuții în legătură

Dreptul parintilor asupra proprietatilor minorului nlilianne11 nlilianne11 Buna ziua, As dori sa stiu in ce masura pot dispune parintii divortati ai unui copil minor (8 ani), aflat in custodie comuna, asupra unui bun ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui apartament pe numele unui minor kurd kurd parintii mei vor sa-i cumpere ficei mele minora (9 ani)un apartament pe numele ei direct, cu drept de folosinta cat traiesc ei.,dar acum cu noul cod civil nu ... (vezi toată discuția)
Interdictie bunuri aly_magda aly_magda Buna ziua, Am o fetita rezultata din concubinaj. Am terminat procesul pentru incredintarea minorei si pensie alimentara. Sunt proprietara unei garsoniere si ... (vezi toată discuția)