avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mita ilegala in sectorul privat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mita ilegala in sectorul privat?

Stiu cu 99% siguranta ca anumite persoane dau mita, intr-o firma particulara la care am lucrat, si care m-au sicanat probabil pentru ca sa dau si eu mita ca ei. Problema e ca chiar daca as putea dovedi, nu pot gasi in legislatie macar un temei pentru sectorul privat. Exista un articol in Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie sau oricare alte legi de care ma pot lega?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 10:41, 21 Decembrie 2009
De ce aceasta lege, cand aveti art. 246-258 Cod Penal?
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Va rog sa detaliati! Vreti sa spuneti ca anumite persoane care lucreaza intr-o firma dau bani altor persoane care lucreaza in alta firma pentru a semna anumite contracte de prestari servicii sau pentru a beneficia de anumite avantaje? Fiindca daca va referiti la asta va spun eu ca se pedepseste din punct de vedere penal si este infractiune!B-)
Se da mita de persoane angajate intr-o firma catre alte persoane in aceeasi firma (va sa zica cu "functie de conducere"). Asta e buba, se refera doar la functionari (publici), nu si la firme private si functiile celor de acolo. Nu reusesc sa leg un articol explicit din legislatie de sectorul privat. Ma refer la a fi favorizat in urma ofertei de favoruri. La romani se da mita si cu tot felul de produse naturale daca va amintiti.

P.S. Citati va rog textul de lege, in cazul codului penal am dificultati gasind o sursa "stabila".

P.S.2: [ link extern ]
...cand sunt savarsite de functionari si nu de functionari publici...


Cine sunt acesti functionari de fapt?
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Luarea de mita, darea de mita, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta se refera la functionari , asta inseamna sectorul privat.
Art. 254 - Luarea de mita

Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Fapta prevazuta în alin. 1, daca a fost savârsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.



Art. 255 - Darea de mita

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile si scopurile aratate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Fapta prevazuta în alineatul precedent nu constituie infractiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.

Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.

Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplica în mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.

Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile aratate în alin. 2 si 3.



Art. 256 - Primirea de foloase necuvenite

Primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dupa ce a îndeplinit un act în virtutea functiei sale si la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.



Art. 257. - Traficul de influenta

Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savârsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra în atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 10 ani.

Dispozitiile art. 256 alin. 2 se aplica în mod corespunzator.



Art. 258. - Fapte savârsite de alti functionari

Dispozitiile art. 246 - 250 privitoare la functionari publici se aplica si celorlalti functionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.

:beta: Acesti "functionari" sunt angajati ai firmelor private , evident!

Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Primire de foloase necuvenite mjion mjion Am inteles, dare de mita - luare de mita. La primirea de foloase necuvenite, ce calitate are persoana de la care se primesc foloasele necuvenite? sau, ce ... (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)