buna ziua,
ma numesc Alina si as vrea sa va spun in mare problema mea si daca cineva detine informatii descpre cazul meu sa-mi dea detalii.
Sunt insarcinata in 21 de saptamani,la locul de munca am vechime 15 luni,problema e ca magazinul unde lucrez sa inchis si vor sa-mi inchida si cartea de munca.
Firma e o franciza,dar nu sa inchis firma ci un punct de lucru,cu toatae astea ei nu vor sa ma mai tina sa pot lua prenatal si sa pot beneficia si eu dupa ce nasc de indemnizatia copilului.Imi trebuie o lege sau un decret prin care sa pot sa le arat drepturile mele in situatia mea si o lege prin care sa precizeze ca medicalul si prenatalul se deconteaza firmei daca ei ma platesc pana nasc.
1. OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate pevede:
Art.4 (4) Cheltuielile pentru plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se prevăd distinct la partea de cheltuieli a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
2. Unitatea nu are un contabil care ar trebui sa stie cum si cine plateste acesti bani?
3. Unitatea calculeaza certificatu medical de maternitate, intocmeste statul de plata, plateste banii si apoi ii recupereaza de la Casa de Sanatate.
buna seara si multumesc pt raspuns.da,firma are contabil dar se pare ca nuvor sa imi dea informatii privind drepturile mele,sau poate nici nu le cunosc si nu vor sa-mi plateasca medicalul si prenatalul.
imi pot inchide cartea de munca pe timpul medicalului sau pe perioada prenatalului?
daca da ce ar trebui sa fac eu in cazul meu?
multumesc anticipat
alina
1. Daca s-a inchis punctul de lucru va poate concedia (art.65 din Codul muncii - desfiintarea locului de munca) si puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Fiind in somaj puteti intra, de aici, si in concediu de maternitate si in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
Codul Muncii-Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.