Bună seara !
Sunt angajată într-un spital din septembrie 1986 . În perioada mai 2016 - septembrie 2017 am lucrat legal în Marea Britanie . Am crezut că acele 16 luni lucrate acolo se pot adăuga ca vechime în muncă . Întrebând la biroul Personal despre acest lucru am primit următorul răspuns : " Dacă aveți peste 20 de ani vechime totala, la noi nu vă ajută perioada din Anglia. Dacă nu aveți, atunci trebuie adeverința de unde ați lucrat, cu perioada exactă și faptul că ați lucrat în baza unui contract de muncă, tradusă și legalizată ." Spuneți-mi , vă rog , cum pot proceda ca să nu pierd acea perioadă ca și vechime. Mulțumesc !
Este corect ce vi s-a spus..... nicio institutie din tara nu poseda o dovada ca dvs ati lucrat in Marea Britanie ... prin urmare, va trebui sa faceti dvs dovada ca ati lucrat acolo.
Eu pot face dovada pe baza contractului pe care l-am avut si a fluturasilor de salariu . In acea perioada , la locul de munca din Romania (acelasi din 1986 pana in prezent ) am fost in concediu fara salariu . Ideea este ca ma intereseaza cum acea perioada de 16 luni sa nu o pierd ca si vechime in munca , mai ales ca ma apropii de varsta de pensionare . Stiu ca legea spune ca daca lucrezi legal in una din tarile UE mai mult de 12 luni , se adauga acea perioada la vechime . Din raspunsul primit de la Personal , pare ca unitatea angajatoare nu este interesata de acest demers . Spuneti-mi , va rog , cui ar trebui sa ma adresez ?!
Lege nr. 127/2019 din 8 iulie 2019
privind sistemul public de pensii
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 563 din 9 iulie 2019
ART. 16
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi plătesc
contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări,
în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare
realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate
sau recunoscute conform legislaţiei altor ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente
juridice internaţionale la care România este parte. ??
Sau Regulamentul (CE) nr. 883/2004 ?