Pensia de boală NU este indemnizație socială, ci este pensie de invaliditate, adică pensie de asigurări sociale ca orice altă pensie, și răspunsul este DA, poate fi executată silit ca orice altă pensie, pentru că repet, pensia de boală nu este indemnizație.
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 864 si urmatoarele.
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru veniturile mai mici decât salariul minim NET, se aplică aliniatul 3 din articolul 729 Cod procedură civilă.
Adică în urma popririi, suma care trebuie să o primească debitorul ca venit unic net, nu trebuie să fie mai mică decât 50% din salariul minim net.
Dar, dacă din suma virata in contul bancar s- a instituit poprire( cu complicitate băncii) in cuantum de 250 ron...ce e de facut?...adică o treime
Mentionez ca am luat legătura si cu executorul si acesta mi-a spus ca nu mai poate face nimic ca sa restitue banii...căci dumneaei nu a știut ce reprezinta suma si a virat- o mai departe..
Repet: ce e de făcut? Se mai poate face ceva?
Se poate depune la Judecătorie contestație la executare, și simultan sau separat se poate cere întoarcerea executării. Nu știu dacă se merită stresul și cheltuielile de judecată.
Și nu poate cere să i se restituie toată suma reținută, ci doar diferența care nu trebuia poprită.
Azi 30-noiembrie-2020, 50% din salariul minim NET este 693 lei.
Dacă are o pensie de 800 lei, scădem cei 693 lei, și rezultă că suma care trebuie reținută pe luna în curs este de 107 lei.