avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme de garantie ale imobilului. Se da urmatoarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme de garantie ale imobilului. Se da urmatoarea situatie: ...

Probleme de garantie ale imobilului.

Se da urmatoarea situatie:
- constructie noua, vanzarea apartamentelor s-a finalizat la inceputul lui 2019
- a aparut o problema legata de infiltrarea apei in ansamblu
- am verificat contractul de vanzare/cumparare si promisiunea de cumpararea, niciuna nu specifica nimic legat de garantie
- in una din primele discutii s-a vehiculat posibilitatea ca reparatia sa cada in sarcina asociatiei.

As vrea sa aflu mai multe detalii, eventuale legi care reglementeaza astfel de situatii. Inteleg ca daca s-au respectat normativele de constructie in vigoare constructorul este acoperit. Cam care sunt demersurile care se pot face intr-o astfel de situatie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 06:23, 10 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și un mixer are garanție doi ani, d-apoi un imobil... Nu este acoperit constructorul. Chiar dacă nu a scris nimic legat de garanție în contract (cum ați putut trece cu vederea asta?), legea prevede un termen minim de trei ani. În plus, aveți o mulțime de drepturi despre care e bine că vă informați când încă mai aveți ce face.

Articolul 7
(3) Perioada de garanție se prevede în contractele încheiate între părți, în funcție de categoriile de importanță ale construcțiilor stabilite potrivit legii, și va avea o durată minimă, după cum urmează:
– 5 ani pentru construcțiile încadrate în categoriile de importanță A și B;
– 3 ani pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță C;
– 1 an pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță D.
Perioada de garanție se prelungește cu perioada remedierii defectelor calitative constatate în această perioadă.
[ link extern ]

Apoi, la finalul perioadei de garanție trebuie efectuată recepția lucrării:
Articolul 3
(1) Recepţia construcţiilor de orice categorie şi clasă de importanţă se efectuează de către investitor/proprietar atât pentru construcţii noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţii existente, pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire/desfiinţare, şi se realizează în două etape:
a) recepţia la terminarea lucrărilor;
b) recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.
(2) Recepţia poate fi admisă sau respinsă, motivat.

Articolul 24
Recepţia finală este organizată de proprietar, acesta stabilind data de începere a recepţiei finale, în maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garanţie. Perioada de garanţie este cea prevăzută de lege sau cea ofertată de către executant în cadrul procedurii de achiziţie a execuţiei lucrărilor şi menţionată în contractul de execuţie/lucrări, care nu poate fi mai mică decât cea prevăzută de lege.
[ link extern ]

Citiți și aici:
[ link extern ] /


Nu știu de unde a răsărit ideea cu răspunderea asociației, e maxim absurdă.
Angajați un avocat serios și luați legătura cu dezvoltatorul.
Completez: ați cumpărat de la un dezvoltator care este și constructorul imobilului? Doar în acest caz vă este de folos tot ce am scris.
Actionati-l in judecata pe vanzator pentru vicii ascunse, el garanteaza prin lege, nu scapa daca nu v-a dat garantie prin contract
art 1707
(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.

(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.

(3) Garanția este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

Art 2531 Dreptul la acțiunea în răspundere pentru vicii ascunse |


(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripția dreptului la acțiune pentru viciile ascunse începe să curgă:
b) în cazul unei construcții, de la împlinirea a 3 ani de la data predării sau recepției finale a construcției, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripția va începe să curgă de la data descoperirii.


Daca este imobil predat in 2019,dezvoltatorul are obligatia sa remedieze eventualele deficiente
Perioada de garantie a lucrarilor de constructii se prevede in contractele incheiate intre parti.
Conform Legii nr. 163/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, la articolul 7 alin. 3 se stipuleaza ca
perioada de garanție se prevede în contractele încheiate între părți, în funcție de categoriile de importanță ale construcțiilor stabilite potrivit legii și va avea o durată minima de 3 ani pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță

Durata minima de 3 ani este prevazuta pentru ca aceasta incepe de cand s-a semnat procesul verbal la terminarea lucrarilor si, teoretic, durata acesteia se poate negocia intre parti, conform legii, insa durata acesteia nu poate sa fie mai mica de 3 ani.
Conform HG nr. 343/2017, comisia de recepție la terminarea lucrărilor întocmește procesul verbal de receptie care cuprinde si perioada de garantie pentru vicii ascunse.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara avocat nu cred ca o sa va puteți descurca la proces deoarece dezvoltatorul va avea avocat destul de bun cat sa va creeze mari probleme.
Avocatul o.sa va examineze cazul mai inainte de a deschide procesul si o sa vada cat se poate de exact situatia de fapt si cea juridica.
Acțiunea in justitie trebuie foarte bine motivata in fapt si in drept si nici studenții la.drept nu cred ca se pot descurca desi au ceva pregatire juridica, fapt pentru care singur va creați o situatie grea la proces.
Ar fi bine sa luați în seama estimarea mea ca sa nu va plangeti ca justiția este corupta desi in majoritatea cazurilor oamenii nu stiu sa se judece.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns finisaje apartamente IulianBoicu IulianBoicu Buna ziua, Am cumparat un apartament acum 6 ani si finisajele din baie, respectiv faianta a inceput sa trosneasca si s-a umflat, pe un perete. Nu este o ... (vezi toată discuția)