avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu ce trebuie platit, sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu ce trebuie platit, sau nu?


Buna ziua,
Daca am luat cooncediu de 21 zile de odihna, dar 4 luni am fost in somaj tehnic. Lunile de somaj tehnic acopera zilele de concediu, adica in cazul demisiei mi-se vor lua bani din salariu sau mi se va cere sa-i dau din mana pentru zilele aferente celor 4 luni?
Si daca astept astept pana in ianuarie mai este valabil in cazul in care trebuie sa platesc?
Si atunci cand voi demisiona ce cerere sau ce ,,procedeu juridic,, trebuie sa fac/indeplinesc pentru a primi o copie a toturor actelor mele din dosarul de angajat? *
Este legal sau poate exista in contarc un paragraf ce sa ma oblige sa le predau toate actele ce stabileau raportul meu cu ei, gen contract de munca?
Si inca o intrebare. In anul ce urmeaza este posibil ca angajati in loc sa aiba numarul normal de zile de concediu sa aiaba mai putine din caza ca au stat in somaj tehnic?
*Imi puteti lasa un link, am cautat si eu. dar vreau sa fiu sigur de ce am gasit.
Astept raspunsurile dumneavoastra .
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:14, 14 Decembrie 2020
Inspecția Muncii spune că da, concediul de odihnă se diminuează proporțional cu perioada cât angajatul nu a muncit.
Este un articol pe acest site care răspunde întrebării dvs.:

Concediul de odihnă se acordă, de regulă, pentru refacerea capacității de muncă în urma activității prestate în cursul unui an calendaristic. Chiar dacă în Codul muncii nu se prevede expressis verbis că, în cazul suspendării contractului individual de muncă potrivit art. 52 alin. 1 lit. c (situația șomajului tehnic - n.red.), durata concediului de odihnă se diminuează proporțional cu durata suspendării activității, din lectura art. 145 alin. 4 se desprinde faptul că perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

De aici se poate deduce că alte perioade în care nu se prestează activitate nu se consideră activitate prestată, ceea ce duce la diminuarea proporțională a duratei concediului de odihnă. Cu toate acestea, părțile pot conveni ca salariatul să beneficieze de întreaga durată a concediului de odihnă așa cum este prevăzut în contractul individual de muncă", ne-au explicat cei de la Inspecția Muncii.

Așadar, concediul de odihnă se diminuează proporțional, în funcție de cât a stat angajatul în șomaj tehnic.


www.avocatnet.ro/articol_550...

Si daca astept astept pana in ianuarie mai este valabil in cazul in care trebuie sa platesc?

Nu, vi s-a diminuat doar concediul pe 2020.

Si inca o intrebare. In anul ce urmeaza este posibil ca angajati in loc sa aiba numarul normal de zile de concediu sa aiaba mai putine din caza ca au stat in somaj tehnic?

Nu.
1. In istuatia incetarii c.i.m. :
- zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani

- sumele de bani primite in plus se restituie.

2. In anul ce urmeaza este angajati vor beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna mentionate in c.i.m.

3. La incetarea c.i.m.:
- angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.

- la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Multumesc pentru raspunsuri!

Extrasul din registru contine si o copie a c,i,m?
Extrasul din registru nu contine copia c.i.m.
Multumesc pentru raspunsuri.
Concret, daca am inteles corect de la domnul Vasile. Nu conteaza cand incetez raportul de munca,
tot voi plati. Ma puteti contrazice, daca nu e adevarat.

Alte discuții în legătură

Mai am 5 zile de concediu pe 2020. daca am fost in somaj tehnic ... ZhCarmen ZhCarmen Mai am 5 zile de concediu pe 2020. Daca am fost in somaj tehnic mai am dreptul la toate 5? Sau se taie din ele? Am fost anu tata ca din 5 ,mai am 1 de luat pt ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic diminueaza zilele concediului de odihna? ionela_marcu ionela_marcu Buna ziua, daca am avut salariati in somaj tehnic, acestora li se vor diminua numarul de zile de concediu de odihna? In codul muncii mu mai apare aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna si somajul tehnic lidiapavel lidiapavel Zilele de concediu de odihna sunt influentate de perioada de somaj tehnic? (vezi toată discuția)