avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imputernicire in Romania pentru romani din afara tarii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imputernicire in Romania pentru romani din afara tarii

Servus la toti. Confuzie totala cind e vorba de imputernicire acordata rudelor din Romania de catre romani din afara tarii. Cetatean roman stabilit in SUA, vrea sa acorde imputernicire unchiului din Romania in vinzarea unui apartament din Romania. Daca facem hirtia de imputernicire aici in SUA la un avocat, va fi recunoscuta in mod legal in Romania? Sper sa ne poate ajuta cineva. Multumim.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:41, 1 Ianuarie 2010
Servus, recomandarea mea ar fi sa scrieti un email la ambasada romaniei din usa, e cea mai in cauza sa va dea raspunsul cel mai profesional in cauza dvs, dar in mare nu cred ca va avea vreo valoare la noi in Romania acea imputernicire incheiata in USA.
Salutari Americii. :)B-)
Cel mai indicat ar fi sa mergeti la Ambasada Romaniei din SUA.De regula autoritatile romane sunt sceptice, in privinta procurilor facute la avocat.Riscati ori sa nu o ia in considerare ori sa va ceara legalizari si supralegalizari, care sa va coste mai mult decat drumul pana la Ambasada Romaniei din cel SUA.Puteti incerca si la unul din consulatele Romaniei, daca va este mai aproape.
[ link extern ]
Orice imputernicire este valabila daca respecta conditiile de forma din statul in care este intocmita, plus cerintele derivand din tratatele internationale, daca este cazul.
O procura data in SUA (chiar la avocat, daca in statul respectiv aceasta forma este valabila) va fi valabila in Romania, insa trebuie sa verificati daca statul in care se da procura este semnatar al COnventiei de la Haga privind suprimarea cerintei supralegalizarii sau nu. Daca statul este parte, atunci procura nu se supralegalizeaza ci doar se apostileaza. Daca statul nu este parte, atunci procura trebuie supralegalizata, procedura anevoioasa in unele state. Mai multe informatii despre supralegalizare si apostilare aveti aici: [ link extern ]

PS: Faptul ca o procura data in fata unui avocat nu face doi bani la noi in tara este o prostie. Notarii, sau autoritatile romane in general, nu au posibilitatea sa verifice prin propriile mijloace daca un anumit document provenit din strainatate a fost intocmit de catre o autoritate competenta, motiv pentru care se recurge la supralegalizare iar nu la nerecunoasterea unui act.
Multumesc pentru sfat. Aici in State, titlul de "notar public" sau "public notary" il poate avea oricine care poate fi considerat o persoana de incredere. Se depune un juramint, si i se da o stampila, plus trebuie sa ia o clasa pe an de reciclare sau asa ceva. "Public notaries" sint de fapt martori legali la semnarea unui document. Ei nu executa documente. Documentele legale se fac la birouri de avocati ( "attorneys of law"), depinzind de tipul de avocat: legea familiei, divort, mosteniri, cumparari si vinzari de case sau cladiri comerciale, litigation, legea criminala ( criminal law), etc... De exemplu, un avocat de divort nu executa inchideri de contract de case, si vice-versa... Poate din cauza confuziei de denumiri de functii ( notar sau avocat), romanii nu accepta documente intocmite de avocati din afara tarii. Poate ca aici sint persoane care au intocmit documente si au semnat in fata unui "notar public", care in SUA nu este neaparat avocat...si de aceea documentul a fost probabil respins de avocatii din Romania... Am sa cercetez sa vad daca Statul Florida este parte de legea de la Haga. As vrea sa stiu ce inseamna "supralegalizare"...
Hai ca asta chiar ca e nostima: m-am dus la website- ul pentru Asociatia Notarilor, [ link extern ]
si am citit lista de tari cu care Romania are tratat de scutire de supralegalizare- majoritatea sint tari europene, dar m-am umflat risul sa vad tari ca: Cuba, China, Mongolia, Coreea de Nord!!! Da, sigur, aceste tari comuniste cu dictatori pot fi luate de incredere, dar Statele Unite nu. Ce timpenie... asa ceva nici nu mi-am inchipuit... Un document legal provenit din SUA sa nu aiba validitate in Romania, dar unul de la naiba ca si Coreea de Nord sau Mongolia este recunoscut... Pacat.
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie in pakistan dana1966 dana1966 m-am casatorit in pakistan, eu fiin romanca si el pakistanez. Eu m-am intors in tara, si as vrea sa stiu unde ma pot adresa pentru a legaliza casatoria ... (vezi toată discuția)
Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)
Imputernicire din strainatate pentru cumparare imobil laudory laudory Traiesc in Insulele Cayman, vreau sa-l imputernicesc pe tatal meu sa cumpere un imobil in romania. Mi s-a spus ca act autentificat de la notar de aici urmat de ... (vezi toată discuția)