avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga sa mi-o trimiteti prin mail daca se poate...
Cel mai recent răspuns: vichi_90 , utilizator 15:11, 31 Decembrie 2009
Uzucapiunea (sau prescripta achizitiva), este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil roman, Titlul XX , "Despre prescriptie", trateaza aceasta problema. Astfel, articolele 1846-1847, prevad anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua ;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata ;
- posesia trebuie sa fie publica ;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.
Din punct de vedere al timpului cat trebuie sa dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplica in cazurile in care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care il poseda, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligatie fata de adevaratul proprietar, in virtutea caruia ar trebui sa restituie bunul.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda bunul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie.

Asta in teorie, in practica, va trebui sa va consultati cu un avocat caruia sa ii explicati detaliat cum stau lucrurile.:)
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Este vorba de uzucapiune , si Codul Civil !
va multumesc frumos de raspuns.....dar acum as dori sa va prezint cazul real...este vorba despre o locuinta aflata pe un teren de 4000 de mp,bunicul meu nu are acte pe acest pamant si nici pe locuinta,in schimb locuieste in aceasta locuinta din anul in care s-a nascut(1935) dar a parasit locuinta in anul 1992 in aceasta locuinta ramanand tatal meu...bunicul a mai avut un frate si o sora care,au decedat dar se judeca din acest an cu mostenitorii acestora pentru dobandirea acestei locuinte,pana in acest moment nu am fost deranjati de respectivii care nu au participat cu absolut nimic la intretinerea locuintei...mentionez ca toate taxele si impozitele au fost platite de bunicul meu respectiv tatal meu...se poate vorbi si in acest caz de uzucapiune?
Se poate vorbi despre uzucapiune in cazul bunicului fiindca el a fost posesorul terenului! Bunicul dvs mai traieste?
da ...traieste...ce se poate face pentru a ajunge proprietar cat mai curand?

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren Sandu Marian Sandu Marian Exista undeva o prevedere care spune ca dreptul de proprietate asupra unui teren stapinit peste 30 de ani, nu mai poate fi atacat? (vezi toată discuția)