avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale marca inregistrata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

marca inregistrata

Daca o firma vrea sa aduca un produs nou in tara la ce institutie trebuie sa se prezinte pentru ca produsul sa fie marca inregistrata si aparata?
Cel mai recent răspuns: simonacontabila , utilizator 23:09, 29 Decembrie 2009
Acea marca unde este inregistrata ? Este o marca comunitara sau internationala?

Marca comunitara este marca care este inregistrata si obtine protectie uniforma in toate cele 27 tari membre ale EU. Pentru aceasta este necesara depunerea unei cereri la Oficiul de Armonizare al Pietei Interne al Comunitatii Europene cu sediul la Alicante.

In cazul in care in unul sau mai multe state membre EU exista deja o marca similara sau identica inregistrata deja pe clase similare Nisa si in acel stat marca este refuzata , marca va fi inregistrata doar in celelalte state dar nu va mai avea statutul de marca comunitara ci doar de marca internationala inregistrata la oficiile nationala din respectivele state.

Daca se doreste inregistrarea internationala pentru mai mult de 3 tari si daca acestea sunt membre ale tratatului de la Madrid exista varianta mult mai avantajoasa economic dar si din punct de vedere al procedurilor de a opta pentru depunerea cererii la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale cu sediu la Geneva .In acest caz marca va fi examinata de oficiile din cele 77 de tari membre si chiar daca va fi refuzata la inregistrare in tara sau tarile in care exista marci identice sau similare pentru aceleasi clase Nisa de produse marca va primi protectie pentru restul tarilor semnatare ale tratatului de la Madrid ( 77 este numarul total al tarilor semnatare ).

Daca o firma vrea sa aduca un produs nou in tara , si acest produs este deja o marca internationala sau comunitara , nu trebuie sa se prezinte la nicio institutie , dar daca nu este o marca inregistrata , trebuie sa depuna demersurile necesare pentru inregistrare la OSIM .
Marca este deja inregistrata de firma respectiva in Ungaria si e deja pe piata. In Romania inca nu exista, dar aceasi firma vrea s-o aduca si la noi in tara. Ce are firma de facut?
Adica marca respectiva este inregistrata numai in Ungaria ?
Nu este inregistrata ca si marca comunitara ?
Pentru orice inregistrare de marca trebuie sa va adresati OSIM(Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci)
[ link extern ]
B-)

Pentru a inregistra la OSIM ca marca, o denumire insotita sau nu de un element figurativ, in conformitate cu Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, aveti de parcurs urmatoarele etape :

- este necesar să completaţi un formular tip -FORM M 01 -( pe care îl găsiţi în site), in doua exemplare pentru a va ramane si dvs. un exemplar martor, pe calculator sau pe maşina de scris ( nu se primesc completate de mână ); acest formular trebuie depus la OSIM personal sau prin poştă cu confirmare de primire ; formularul se poate trimite si prin fax cu conditia sa se transmita si copia ordinului de plata din care sa rezulte achitarea taxei de 36 lei de depunere a cererii, si de asemenea, cu conditia ca in termen de 30 de zile sa fie transmis si formularul original direct la sediul OSIM sau prin posta cu confirmare de primire.
Foarte important : la cererea originala pe care o trimiteti prin posta, sa se anexeze o adresa in care sa se precizeze ca a fost depusa mai intai prin fax sau e-mail si sa se mentioneze care este numarul primit la « Biroul de Receptie Inregistrari C.B.I., D.M.I., MARCI » al OSIM.

- dacă marca are o grafică particulară ( respectiv o scriere diferită de cea standard sau are un element figurativ care însoţeşte denumirea ) este necesar să ataşaţi 5 reproduceri alb-negru de dimensiune 8×8 cm; dacă doriţi să protejaţi marca intr-o anumită combinaţie de culori, va trebui să mai ataşaţi şi 5 reproduceri color de aceeaşi dimensiune;

- va trebui să achitaţi, odata cu depunerea cererii, o taxă de înregistrare a cererii de 36 RON; dacă depuneţi cererea personal taxa se achită la casieria OSIM, dacă o trimiteţi prin poştă va trebui să ataşaţi la cerere o copie a ordinului de plată din care să reiasă achitarea taxei menţionate. Pentru examinarea în fond a cerererii de înregistrare de marcă se va mai achita o taxă ( în maxim trei luni de la depunerea cererii de înregistrare) ce urmează a fi stabilită în funcţie de felul în care arată marca şi de numărul de clase pentru care urmează să fie înregistrată. Clasele menţionate se referă la obiectul de activitate pentru care se solicită protecţia prin marcă şi se găsesc în Clasificarea Internaţională a Mărcilor de la Nice ediţia a -IX -a;

- cuantumul taxelor ce trebuie achitate pentru marci si indicatii geografice sunt prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr.41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, republicata in M.O. nr. 959/29.11.2006 - anexa 4.

Procedura de inregistrare a unei marci la nivel national dureaza aproximativ un an de zile.

Alte discuții în legătură

Marca comunitara vs. marca inregistrata in romania Andreea.B Andreea.B Buna ziua, As vrea sa inregistrez o marca in Romania si in UE. 1. De pe site-ul OSIM imi dau seama ca s-ar putea sa fie mai avantajos sa inregistrez marca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marca ue sau international Kapy Kapy Buna ziua, As avea o intrebare. Daca de exemplu am intregistrat o marca combinata in Romania, iar ulterior doresc sa o intregistrez si in UE sau ... (vezi toată discuția)
Lista tarilor semnatare a protocolului de la madrid Kapy Kapy Unde gasesc lista tarilor care au semnat Protocolul de la Madrid? Prin aceasta cale se poate depune o cerere internationala fara a avea marca inregistrata pe ... (vezi toată discuția)