avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Refuz intrare Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Refuz intrare Romania

La intrarea pe teritoriul Romaniei, la aeroport, se cere sa completezi o declaratie pe proprie raspundere prin care esti de acord sa te autoizolezi 14 zile. Am urmatoarele intrebari:
1) Daca exista o lege care prevede acest lucru, de ce trebuie sa fiu eu de acord cu ea?
2) Care este legea care prevede autoizolarea?
3) Daca nu sunt de acord si nu semnez, pot sa-mi refuze intrarea pe teritoriul tarii al carei cetatean sunt?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:06, 24 Ianuarie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) pt ca daca e lege, nu e tocmeala, legea trebuie respectata, ca vreti sau nu. Nu vreti, nu veniti.
2) 136/2020, iar periodic e actualizata lista ( prin hotarari ale cnsu cu tarile cu risc epidemiologic
3) afara din tara nu va da, veti avea dosar penal pt zadarnicirea combaterii bolilor.
Nu ati inteles. Daca e lege, nu e tocmeala, asta zic si eu, deci, de ce trebuie sa semnez ca sunt de acord cu ea?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin semnatura veti atesta adresa la care urmeaza sa va autoizolati, nu ca sunteti de acord cu legea.
La acea adresa, veti fi verificat de autoritati daca respectati autoizolarea.
Daca nu sunteti de acord cu legea, nu reveniti in tara. Nu va obliga nimeni.
Am gasit legea la care faceti referire.
Confrom Art.3, lit. l, "persoana suspectă - persoana posibil infectată care provine din zona în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic..."
Persoanele suspecte nu sunt precizate la a intra in izolare (Art., lit.C) ci in carantina (Art. 3, lit.a). In izolare intra persoanele afectate sau purtatoare, cu sau fara simptome. Acestora li se solicita consimtamantul pentru izolare, iar în lipsa acestuia, "prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege".
Conform Art. 3, lit.a, carantina presupun "separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică,". Aici nu se mentioneaza nimic de consimtamant. Este o decizie exclusiva a DSP-ului.

Mai concret, conform Art.7, Alineat (1), "Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:
a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat

Rezulta clar ca o persoana venita din zone cu risc epidemiologic ridicat este "suspecta", nu "bolnava" si trebuie supusa carantinei, nu izolarii, iar decizia se ia exclusiv de DSP , ceea ce face ca Declaratia pe proprie raspundere sa fie nula. Tot la Art. 3, lit.a se precizeaza ca masura carantinarii se ia de catre DSP "prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică". Presupun ca aceasta Declaratie pe proprie raspundere, din nou, nula legal, se vrea a fi o acoperire pt DSP, odata ce ai semnat iti asumi continutul si tot ce decurge din lege, iar ei sunt absolviti in a mai motiva individual deciziile.

Lăzăruţiu Lucian a scris:

Prin semnatura veti atesta adresa la care urmeaza sa va autoizolati, nu ca sunteti de acord cu legea.
La acea adresa, veti fi verificat de autoritati daca respectati autoizolarea.
Daca nu sunteti de acord cu legea, nu reveniti in tara. Nu va obliga nimeni.


Nu se atesteaza nicio adresa de carantina. Vedeti declaratia. Iar in lege scrie clar ca declaratia pe proprie raspundere se face la izolare, nu la carantina,cea din urma fiind forma data de lege celor "suspecti" proveniti din tari cu risc ridicat.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2021
dombricka, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea carantinarii CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Legea carantinarii. LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic ... (vezi toată discuția)
Familie cu recent pozitiv Adrian_Ilie_Argesanu Adrian_Ilie_Argesanu Suntem o familie cu patru membri, din care 2 am fost pozitivi in Decembrie, acum probabil vindecati, am inteles ca cei care au cazuri usoare pot iesi din casa ... (vezi toată discuția)
Am sosit ieri 25 dec din anglia în românia, pe data de 23 dec ... ovidiutgjiu ovidiutgjiu Am sosit ieri 25 dec din Anglia în România, pe data de 23 dec am făcut testul Covid la plecarea din Anglia, rezultatul fiind negativ totuși sânt obligat ... (vezi toată discuția)