Cadrul legal stabilire zone în localităţi - taxe notariale cf. Studiilor de piaţă privind valorile imobiliare
Bună ziua,
Consiliile locale din anumite oraşe de provincie (rang III), de mai mulţi ani, au încadrat toată suprafaţa/toate imobilele în "zona A". Anterior erau A, B, C, de la centru spre cartierele periferice.
În funcţie de această încadrare se aplicau diferenţiat valorile impozitului.
Cred că de la codul fiscal din 2015 încadrarea aceasta este irelevantă pentru plata taxelor, aplicându-se calculele matematice privind alte aspecte.
Studiul / Grila valorilor imobiliare din localităţi surprinde cât mai aproape de realitate valorile clădirilor în funcţie de poziţionare, pe zonele A, B, C, D.
Însă, având în vedere certificatul fiscal emis de autorităţile locale, la aplicarea taxelor notariale se merge exclusiv pe "zona A" sau poate rămâne şi la latitudinea notarului să aplice un procent la preţul/mp de la categorile B, C, D, dacă din adresa imobilului se vede unde este poziţionat faţă de limitele localităţii?
Din taxa notarială, se duce o parte şi către autorităţile locale pe teritoriul căruia se află imobilul sau reprezintă doar venituri din care se plătesc cheltuielile obişnuite de salarizare, întreţinere?
Mă gândesc că încadrarea unor localităţi întregi în "zona A", la latitudinea Consiliilor Locale nici nu mai aduce un beneficiu localităţii, ci doar cheltuieli în plus localnicilor.