avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua,am si eu o nelamurire.Lucrez ca menajera la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua,am si eu o nelamurire.Lucrez ca menajera la o firma ...

Buna ziua,am si eu o nelamurire.Lucrez ca menajera la o firma din Romania,dar firma eate inrudita cu o alta firma din Belgia,toti muncitorii fiind trimisi in detasare,printre care si eu.In luna ianuarie a acestui an am ramas insarcinata(cat timp eram plecata in Belgia),am anuntat verbal angajatorul ca as vrea sa merg la un consult in Belgia,apoi i am spus ca vreau sa merg in Romania pentru supravegherea sarcinii.Intre timp din cauza efortului mare depus am avut dureri mari de burta si sangerari,ceea ce m a determinat sa ajung de urgenta la medic in Belgia.Medicul ginecolog de garda m a consultat,mi a spus ca sarcina este bine fixata insa trebuie sa evit efortul fizic intens si mi a dat scutire medicala pentru 2 saptamani.Intre timp am ajuns in Romania,maine expira si cele 10 zile de autoizolare si poimainte ma voi prezenta la medicul ginecolog.Pe perioada in care am venit in tara pentru analize angajatorul mi a spus ca fie sa aduc concediu medical fie sa fac cerere de concediu fara plata,urmand ca in 3 saptamani sa ma intorc iar la munca...Intrebarea mea este are dreptul angajatorul sa ma trimita in deplasare tinand cont ca perioada minima de deplasare este de 6 saptamani,iar eu sunt insarcinata?Daca nu ce drepturi am in acest sens?Mentionez de asemenea ca munca pe care o prestez in Belgia este una ce implica mult efort fizic iar daca as pleca nu ma pot prezenta la controalele lunate din timpul sarcinii.Ce drepturi am pentru a nu pleca iar in detasare si cui ar trebui sa ma adresez?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:28, 22 Martie 2021
1. Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai în mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

2. Va redau mai jos cateva aspecte legate de refuzul delegarii :
Un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de delegare sau detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat. Angajatul ar putea invoca, de exemplu, fie starea precară a sănătăţii sale, care s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie faptul de a se afla în cursul unui trata­ment medical în localitatea unde prestează munca.

În mod firesc, unitatea nu trebuie să aplice măsura desfacerii contractului de muncă fără să-şi formeze ea însăşi convingerea asupra faptului dacă refuzul angajatului de a executa ordinul de delegare sau detaşare este justificat sau nu.

Într-un caz de refuz al delegării, Tribunalul Suprem a decis că instanţa de trimi­tere este obligată să ordone probele necesare pentru a se stabili dacă, într-adevăr „intimatul este bolnav şi, în caz afirmativ, dacă boala de care suferă îl împiedică să presteze munca la întreprinderea unde fusese detaşat, în condiţiile art. 15 din Codul muncii, care este un text de aplicare generală, adică fără a i se periclita grav sănătatea, precum şi dacă la această întreprindere nu era totuşi posibil să presteze munca ziua, în cazul în care nu putea să lucreze în schimb de noapte.
Dacă se va stabili că refuzul angajatului a fost nejustificat, măsura desfacerii contrac­tului de muncă va fi menţinută ca legală“ (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1365/1965, în Culegere de decizii 1965, p. 168—169).

Un motiv justificat de a refuza delegarea sau detaşarea, mai ales cînd ar fi de lungă durată, l-ar putea constitui împrejurarea că angajatul urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior. În acest sens, a se vedea: M. Constantinescu şi St. Ciobotaru, Delegarea şi detaşarea angajaţilor, în „Justiţia nouă“ nr. 7/1965, p. 84; V. I. Câmpianu şi G. N. Vasu, încheierea, modificarea şi încetarea contractului de muncă, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1965, p. 91—92.

Potrivit unei păreri deja exprimate, dacă motive temeinice de natură a-l îndreptăţi pe angajat să refuze plecarea în deplasare ar exista încă din momentul încheierii contractului de muncă, presupunînd că aceste motive ar ţine de o stare de durată a angajatului (vîrsta, infirmitate, boală, sarcini familiale deosebite sau alte asemenea împrejurări), se va putea prevedea chiar prin contract că angajatul nu va putea fi trimis în delegare sau detaşare, cu condiţia ca o atare clauză să fie compatibilă cu interesele unităţii (a se vedea L. Miller, S. Ghimpu, Delegarea, detaşarea şi transferarea angajaţilor, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1966, p. 712).

Sursa : [ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Discutati cu medicul ce va urmareste sarcina si vedeti daca puteti beneficia de Concediul de risc maternal sau macar de o recomandare de modificare a locului de munca/evitarea activitatilor fizice grele.
Toate acestea in baza OUG 96/2003, privind protecția maternității la locurile de muncă
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns,insa nu sunt complet lamurita.Sarcina presupune un motiv intemeiat pentru refuzul detasarii?Daca da ce masuri mi se aplica?Mentionez ca firma nu are domeniu de activitate si in Romania.Mi se va acorda indemnizatie de somaj?Sau concediu fara plata sau ce masura se adopta in acest caz?Totodata intrucat lucrez intr un domeniu ce presupune efort fizic intens si insalubru(curatenie grupuri sanitare ,ridicare de greutati)as putea beneficia de concediu de risc maternal?Care ar fii cea mai buna solutie care m-ar avantaja atat pe mine cat si bebelusul(atat material cat si in ceea ce priveste protejarea sarcinii)
Art. 20 din OUG 96/2003
1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat.
(la 14-03-2004, Alin. (1) al art. 20 a fost modificat de pct. 6 al art. unic din LEGEA nr. 25 din 5 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 11 martie 2004. )
(2) În cazul în care o salariată care desfășoară în mod curent muncă cu caracter insalubru sau greu de suportat se încadrează în prevederile art. 2 lit. c)-e), angajatorul are obligația ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului de bază brut lunar.
(la 14-03-2004, Alin. (2) al art. 20 a fost modificat de pct. 6 al articolului unic din LEGEA nr. 25 din 5 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 11 martie 2004. )
(3) Denumirea și enumerarea muncilor cu caracter insalubru sau greu de suportat la care face referire alin. (1) sunt stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.
(la 14-03-2004, Alin. (3) al art. 20 a fost modificat de pct. 6 al art. unic din LEGEA nr. 25 din 5 martie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 11 martie 2004. )
(4) Prevederile art. 19 alin. (3) și (4) se aplică în mod corespunzător.

Art. 26 din Normele de aplicare a OUG 96/2003-H.G 537/2004
n înţelesul art. 20 din ordonanţa de urgenţă, munci în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt următoarele:
a) colectarea, transportul şi depozitarea dejecţiilor menajere, umane, animaliere;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) săpatul şanţurilor;
d) încărcatul sau descărcatul cu lopata al diverselor produse;
e) ridicarea unor greutăţi mai mari de 10 kg;
f) munca în condiţii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.

Eu zic sa discutati cu medicul ce va urmareste sarcina si sa vedeti daca puteti beneficia de concediul de risc maternal.
Ati anuntat in scris angajatorul ca sunteti insarcina si la acel inscris ati atasat o scrisoare medicala care sa ateste asta?

Cititi ordonananta de mai sus, acolo gasiti pasii ce trebuie sa i urmati dvs. precum si obligatiile angajatorului.
Daca cineva mai are informatii in legatura cu detasarea unei gravide in alta tara va rog sa ma informati.Presupune sarcina un motiv temeinic pentru refuzul detasarii si daca da ce se intampla daca refuz detasarea.Mentionez de asemenea ca firma la care sunt angajata nu are punct de lucru in Romania,decat in Belgia.Va multumesc

Alte discuții în legătură

Detasare in alt departament Niko1851 Niko1851 Se poate decide unilateral detasarea unui salariat , in alta localitate, cu schimbarea incadrarii privind sarcinile de serviciu si a salariului, in conditjile ... (vezi toată discuția)
Delegatii externe - pot fi refuzate? annes07 annes07 Lucrez la o firma de productie, dar pe un departament de servicii. Sunt pe o pozitie care ar trebui sa presupuna diferite delegatii, pe care pana acum cand au ... (vezi toată discuția)
Delegare unui salariat care beneficiaza de stimulent de insertie Adina Todor Adina Todor Buna! Poate fi delegata la un alt punct de lucru al societatii, in alt judet, o persoana care beneficiaza de stimulent de insertie? Daca refuza delegarea, este ... (vezi toată discuția)