avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poliția locală si atribuții de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poliția locală si atribuții de verificare/sancționare a asociației de proprietari/presedintelui

Vă supun atentiei o chestiune destul de controversată tocmai pt ca parerile pro si contra sunt cam in aceeasi proportie: ce atribuții are poliția locală în controlul asociațiilor de proprietari?

Iata ce atribuții are cf legii 155/2010:

1) Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii:
a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;
b) circulația pe drumurile publice;
c) disciplina în construcții și afișajul stradal;
d) protecția mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidența persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege.

Deocamdată nicio lege nu le-a dat competențe în "alte domenii". Din câte stiu, orice completare a unei legi - cum a fost cazul la fosta 230/2007, care a fost completata cu alte 5 legi - se face prin alta lege.

Poliția locală își desfășoară activitatea: a) în interesul comunității locale, EXCLUSIV pe baza și în executarea legii, precum și a actelor *autorității deliberative și ale celei executive ale administrației publice locale*

Deci in domeniul strict al asociatiilor de proprietari eu NU văd nicio atributie conferită de legea 155/2010, de vreo alta lege si nici de vreun act emis de administrația publică locală.

Singurele aspecte pe care legea 155 permite să fie verificate in cadrul unei a.p sunt cele legate de c) disciplina în construcții și f) evidența persoanelor (prin cartea de imobil)

Cf legii 196/2018, ART. 10:
(1) Autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari.

Deci există deja un compartiment in primărie cu atribuții în verificarea asoc. de propr.

ART 102:
Constatarea contraventiilor [...] se fac dupa cum urmează:

b) de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);

Deci de către .... sau..... sau.....adică de oricare dintre aceștia, dar......din punctul meu vedere, in limitele competențelor. Iar competențele poliției locale sunt expres prevăzute în legea 155/2010.

Daca va amintiti, au fost contestate în instanță amenzile de circulatie date de P.L. si reclamanții au câștigat. Doar pt ca au si ceva atribuții în circulația pe drumurile publice nu inseamna ca puteau da orice amenda de circulatie.

Cam asa vad eu problema si cu asoc. propr. Chiar pot da orice amenda unei asociații sau președintelui, daca se încadrează in oricare dintre situațiile prevăzute la art 102 lit b?
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2021
prettydaniola, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot politistii locali sa dirijeze traficul rutier? Ioio13 Ioio13 Pot politistii locali sa dirijeze traficul rutier sau doar sa fluidizeze acest trafic? (vezi toată discuția)
Amenda politia locala cristian.borz cristian.borz Buna ziua! Am o întrebare legat de un articol al doamnei Simona Voiculescu din 4decembrie 2017 si care se refera acordarea de prerogative sporite pentru ... (vezi toată discuția)
Competenta polițistului local Amalia Takacs Amalia Takacs Are competența un polițist local (ex. Șeful de post) să se intereseze și să verifice identitatea și documentele persoanelor cazate la o pensiune din ... (vezi toată discuția)