avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pierderea carnetului de muncă și reconstituirea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pierderea carnetului de muncă și reconstituirea vechimii

Am lucrat înainte de facultate, un an ca suplinitor în învățământ și încă vreo 3 ani într-o fabrică. Nu-mi amintesc când mi-a fost eliberat primul carnet de muncă și de câtre care dintre cei doi angajatori. Cert este că acum aprox 30 de ani, acel carnet de muncă a dispărut. Pentru că mi-am început studiile universitare, pierderea carnetului de muncă mi-a ieșit cu totul din minte. După un an de la terminarea facultății, m-am angajat din nou în învățământ și am primit un nou carnet de muncă, pe care îl am și acum. Recent, pentru că mă interesează reconstituirea vechimii în muncă, am început să citesc legislație referitoare la acest subiect și am înțeles că am făcut o mare greșeală nedeclarând pierderea carnetului de muncă la momentul respectiv, greșeală pe care nu știu cum s-o repar după atâta timp. Aș aprecia sfaturile bazate pe cunoștințe de legislație sau pe experiența personală. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Antifragile , utilizator 23:30, 28 Martie 2021
Solicitati fostulilor dvs angajatori , pentru perioadele nementionate in carnet, eliberarea de adeverinte de vechime.

Reconstituire vechime in munca :
- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, angajatori din sectorul privat , va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.
trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata, in contradictoriu cu casa judeteana de pensii, prin care sa solicitati reconstituirea vechimi in munca precizand unde ati lucrat si ce profesie ati avut. in drept invocati art. 279, alin. 2, art. 14 din decretul 92/1976, decizia 223 a ccr, decizia 2/2016 ICCJ
succes
Pentru ce sa dea in judecata Casa de pensii ? Are deja un carnet de munca ...
Mulțumesc pentru detaliile extrem de utile! Nu ați precizat însă dacă trebuie să declar pierdut acel carnet de muncă. Am citit undeva că trebuie să public un anunț în Monitorul Oficial. Pentru completarea cererii către MO, trebuie să includ în cerere seria și numărul carnetului de muncă pierdut, data eliberării și instituția emitentă, pe care nu mi le amintesc. Cum procedez în acest caz? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2021
Antifragile, utilizator
Nu cred ca va trebui sa il declarati pierdut , atat timp cat mai aveti un carnet.

Puteti doar sa mentionati in solicitare ca perioada respectiva nu este inscrisa in carnet.

Alte discuții în legătură

Carte de munca aura19731991 aura19731991 buna ziua.mi am pierdut cartea de munca.de unde pot scoate alta sau unde ma pot interesa ce vechime am in munca?va mulumesc (vezi toată discuția)
Recuperare vechime catalina10 catalina10 cum pot să recuperez anii de munca daca am pierdut cartea de munca am lucrat la Pionierul fabrica de încălțăminte? (vezi toată discuția)
Intrebare despre cartea de munca Vasile_Proca Vasile_Proca Ma numesc Proca Vasile,am lucrat in domeniul distributiei de bauturi,cum pot sa obtin anii de munca daca cartea est pierduta? (vezi toată discuția)