Am lucrat înainte de facultate, un an ca suplinitor în învățământ și încă vreo 3 ani într-o fabrică. Nu-mi amintesc când mi-a fost eliberat primul carnet de muncă și de câtre care dintre cei doi angajatori. Cert este că acum aprox 30 de ani, acel carnet de muncă a dispărut. Pentru că mi-am început studiile universitare, pierderea carnetului de muncă mi-a ieșit cu totul din minte. După un an de la terminarea facultății, m-am angajat din nou în învățământ și am primit un nou carnet de muncă, pe care îl am și acum. Recent, pentru că mă interesează reconstituirea vechimii în muncă, am început să citesc legislație referitoare la acest subiect și am înțeles că am făcut o mare greșeală nedeclarând pierderea carnetului de muncă la momentul respectiv, greșeală pe care nu știu cum s-o repar după atâta timp. Aș aprecia sfaturile bazate pe cunoștințe de legislație sau pe experiența personală. Mulțumesc!
Solicitati fostulilor dvs angajatori , pentru perioadele nementionate in carnet, eliberarea de adeverinte de vechime.
Reconstituire vechime in munca : - pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator
- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, angajatori din sectorul privat , va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.
- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.
trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata, in contradictoriu cu casa judeteana de pensii, prin care sa solicitati reconstituirea vechimi in munca precizand unde ati lucrat si ce profesie ati avut. in drept invocati art. 279, alin. 2, art. 14 din decretul 92/1976, decizia 223 a ccr, decizia 2/2016 ICCJ
succes
Mulțumesc pentru detaliile extrem de utile! Nu ați precizat însă dacă trebuie să declar pierdut acel carnet de muncă. Am citit undeva că trebuie să public un anunț în Monitorul Oficial. Pentru completarea cererii către MO, trebuie să includ în cerere seria și numărul carnetului de muncă pierdut, data eliberării și instituția emitentă, pe care nu mi le amintesc. Cum procedez în acest caz? Multumesc!