M-am pensionat în decembrie 2020, anticipat, fără penalizare. Am solicitat buletinul de calcul detaliat, deoarece n-am primit o adeverință de la locul de muncă în care să apară detaliat toate sporurile și am constatat că mulți ani în care am avut în cartea de muncă sporul de vechime trecut ca procent și nu ca suma, nu mi l-au luat în calcul. În plus, apar anumite anomalii, în anumite luni trecându-mi în rubrica in care trebuia sporul de vechime, salariul de merit... Ce mai pot face acum, la 5 luni de la emiterea deciziei de pensie și 4 luni de la încetarea contractului de muncă? Se poate solicita recalculare, sau trebuie sa mi cer drepturile in instanță?
Revizuirea pensiei se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe.
Carp Mircea
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 263/2010
Art.165
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare.
(3) Sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este următorul:
a) perioada 1 martie 1970-1 septembrie 1983:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani;
– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983-1 aprilie 1992:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;
– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani;
– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare.
Iuliana_63
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Vă mulțumesc pentru răspuns!
Pentru revizuire, nu mi se solicită Hotărâre Judecătorească? Mă gândesc să solicit recalculare, pt. că nu merg în instanță, fiindcă nu cred că se merită.
Cu stimă, Iuliana Negoescu.
Carp Mircea
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 263/2010
Nu aveti nevoie de hotarare judesatoreasca.
Art.107
(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
Pensii
sika
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti de unde se ia valoarea castigului brut folosita la calculul punctajului lunar, intrucat aceasta este diferita de valoarea ... (vezi toată discuția)