avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Defăimare/calomnie în ficțiune (roman) Bună ziua, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Defăimare/calomnie în ficțiune (roman) Bună ziua, Scriu un ...

Defăimare/calomnie în ficțiune (roman)

Bună ziua,

Scriu un roman care conține multe elemente din realitate.
Personajele sunt modelate după persoane adevărate, care nu sunt persoane publice.
Numele sunt schimbate, dar este ușor pentru cei cunoscuți să determine că anumite personaje corespund unor anumite persoane reale.
În roman sunt descrise întâmplări care pot fi considerate defăimătoare de către persoanele în cauză.

Care este legislația în România vizavi de acest subiect?
Este de ajuns să schimb numele persoanelor și să scriu la începutul romanului că este un roman și orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare?

Dacă discuția este mai complicată, mă puteți ghida către un avocat/avocată/cabinet de avocatură, care mă poate consilia în această direcție?

Mulțumesc,
Marian.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2021
MarianPetrescu2021, utilizator

Alte discuții în legătură

Calomnie si insulta in literatura ContSters277534 ContSters277534 Buna seara, Sunt un scriitor la inceput de drum si nu am bani de consultatii dar poate in viitor voi avea... Multi bani. Am trait experiente super ... (vezi toată discuția)
Oare mai sunt sanse? ioana.achim ioana.achim Buna, numele meu este Ioana si as vrea sa va cer parerea in legatura cu ce inseamna sa scrii o carte..... de cand ma stiu scriu.... insa nu am considerat ca ... (vezi toată discuția)
Scrierea pe un blog a vietii traite in cuplu timp de 12 ani, poate atrage actiune in instanta din partea persoanei care se simte lezata ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL As vrea sa imi scriu povestea vietii mele traite alaturi de cineva timp de 12 ani, bazata 100 % pe realitate si intreb daca femeia cu care am trait poate sa ma ... (vezi toată discuția)