Astazi am avut comisie pt. pensia de invaliditate ,si doamna de la comisie ma anuntat ca mi-a taiat pensia ,spunindu-mi ca se fac presiuni asupra ei si ca trebuia sa imi taie pensia de mai multi ani.Nu cred ca asta este un motiv .iar dinsa ma sfatuit sa fac contestatie .
Mentionez ca pensia de invaliditate am dobindito in urma cu 10 ani,in urma unei operati de hernie de disc-L4,L5 cu (sindrom coada de cal) practic eram paralizata de la mijloc in jos .Nici in ziua da astazi nu imi simt gleznele si picioarele imi sint reci ,iar in urma unei oscilometri sa constatat ca circulatia periferica este foarte proasta,nu pot sta in sezut si nici in picioare pt.o perioada indelungata ,ma doare spatele ,mai pierd si urina uneori ,iar medicatia nu lipseste niciodata.
In primul an si jumatate am beneficiat de gradul 2,si pina azi am avut gradul3.
As dori sa stiu daca in urma contestatiei pot redobindi pensia de invaliditate ,sau daca exista cumva vreo lege care sa limiteze numarul de ani in care poti beneficia de pensie gradul 3,asa cum mi-a dat de inteles aceasta doctorita,spunindu-mi ca sint tinara ,specific ca am 38 ani.
Astept un raspuns urgent .
Multumesc anticipat.
Asa este pe la casele de pensii: cei care stau la ghisee va trimit in instanta, cei care stau in birouri va trimit tot in instanta, de ce ar face medicul de la comisia de expertiza exceptie?
Inteleg ca astazi medicul a emis o decizie prin care a stabilit incetarea calitatii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacitatii de munca (asa a apreciat medicul!). Impotriva acesteia faceti contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare la casa teritoriala de pensii, conform art. 56, alin. (2) din Legea nr. 19/2000. Care va fi decizia casei de pensii, nu are nimeni cum sa stie.
Nu exista nicio prevedere legala care sa limiteze numarul de ani in care o persoana poate beneficia de pensie de invaliditate. Contestati decizia medicala. Succes!
Art. 56. - (1) Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Împotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consultă Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, dată în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neîncadrare într-un grad de invaliditate, necontestată în termen, este definitivă.
Mama mea se afla in aceasi situatie ca d-na! Este vorba de 30 de zile lucratoare de la primirea deciziei sau 30 de zile calendaristice?
Multumesc anticipat!
A, Crisan
Catre cine se face contestatia, catre casa de pensii sau comisia medicala care a stabilit "incetarea calitatii de pensionar"? Si unde se depune?
Va multumesc f mult!
Contestatia se adreseaza casei teritoriale de pensii si, prin urmare, se depune la casa de pensii. Insa eu as depune-o in 30 de zile calendaristice, caci unde legea nu distinge, nici eu, interpretul ei, nu pot si nu am voie sa disting.
Alte discuții în legătură
Pensia de boala.
csubu
buna.
tatal meu are 52 de ani, in 1996 a fost pensionat pe caz de boala.acuma comisia nu ia mai acordat pensia zicand ca nu se mai incadreaza cu boala in ... (vezi toată discuția)