avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Maternitate

Buna Ziua, ma bunesc Cristina si va scriu din Italia. problema mea e mai delicata... eu sunt in Italia de 5 ani de zile, muncesc aici cu un contract nelimitat, carte de munca etc, anul acesta m-am casatorit si am intentia de a ma intoarce in Romania definitiv in decembrie.
cu toate acestea imi platesc taxele la stat in Romania(fond de pensii ,cas, etc)avand in vedere ca am muncit si in Romania cu carte de munca(perioada 1998-2000), as dori sa stiu daca eu pot sa primesc maternitate in Romania, si ce conditii trebuie sa indeplinesc.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: roxanar , utilizator 17:25, 23 August 2006
Actul normativ care reglementeaza aceasta chestiune a platii indemnizatiilor pentru crestere copil, este ordonanta de guvern 148/2005. Daca intruniti conditiile stipulate in aceasta ordonanta, respectiv sa aveti 12 luni consecutive, fara intreruperi achitate darile catre stat: cas etc., ar trebui sa beneficiati de acest drept, timp de 2 ani de la nasterea copilului.
pentru mai multa siguranta puteti consulta pe internet textul OG 148/2005 si, la venirea in tara ar trebui sa mergeti la Casa de pensii din judetul de domiciliu, acolo unde va platiti taxele catre stat, si sa va intocmiti un dosar in acest sens.
Mult succes!
Buna ziua sunt Cristina din Italia, va multumesc pt.raspunsul dat, dar neclaritatea mea este urmatoarea: din cele auzite in luna Ianuarie 2006 OG s-a schimbat, iar eu imi platesc taxele la stat de aproape 2 ani de zile(fond de pensii, cas).Va rog daca puteti sa-mi dati mai multe informatii . Va multumesc anticipat.
Intr-adevar OUG 148/2005 a fosr deja modificata de doua ori anul acesta, ultima modificare fiindu-i adusa prin OG 44/2006, dar aceste modificari nu va afecteaza. Dv ar trebui sa va depuneti dosarul pentru acordarea acestei indemnizatii in termne de 60 de zile de la nastere. Indemnizatia este de 800 ron, iar de la i ian 2007 va fi doar de 600 ron. De aceasta indemnizatie poate beneficia oricare dintre parintii firesti ai copilului, doar daca nu ati depasit 3 nasteri.
3 conditii: sa aveti cetatenia romana, sa aveti domiciliul stabil sau resedinta in romania si sa locuiti impreuna cu copilul pt care solicitati plata indemnizatiei.

Art.8 din OUG 148/2005 - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:

a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de naştere al copilului şi, după caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoană cu handicap al copilului, după caz;
d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
e) adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a);
f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b);
g) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte natural sau, după caz, o altă persoană dintre cele prevăzute la art. 5 alin. (2) nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
h) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2;
j) dovada eliberată de autorităţile competente sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 3;
k) dovada eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte încadrarea în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2);
l) alte acte necesare, după caz, stabilirii dreptului, prevăzute în normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Concediul pentru creşterea copilului se acordă, la cerere, de către persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care îşi desfăşoară activitatea persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (2).

pentru a avea toate datele necesare alcatuirii dosarului consultati textul legii, cu modificarile aduse in 2006, pe site-ul: [ link extern ]
Va multumesc ptr. raspunsul dat, as mai dorii sa stiu, cat timp trebuie sa am platite taxele inainte de a intocmi dosarul, 6 luni sau 1 an? Va multumesc.
12 luni
mult succes!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere nou-nascut ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, As vrea sa aflu ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului de indemnizatie si care este perioada in care trebuie depus. Eu am nascut pe 1 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil....urgent... ioana33c ioana33c Buna seara. as dori sa ma ajutati cu o informatie.O persoana care lucreaza la stat, dupa cele 42 de zile de la nasterea copilului se intoarce la serviciu si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pt mamele care lucreaza in strainatate lauraramona lauraramona Buna ziua. Ma numesc Laura si de peste un an lucrez in UK impreuna cu sotul meu. Anul acesta am dori sa avem un copil si sa ne intoarcem in ... (vezi toată discuția)