avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara! Vreau sa va povestesc situația in care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara! Vreau sa va povestesc situația in care mă aflu, ...

Bună seara!
Vreau sa va povestesc situația in care mă aflu, si să ma ajutați sa decid cum sa procedez mai departe.
Mă numesc Gheorghe, sunt moldovean, am încă 17 ani si vara aceasta începând de pe data de 12 iunie până acum lucrez ca ajutor de bucatar la un restaurant al unui hotel de 4 stele pe malul mării.
Am venit să lucrez, pentru a câștiga bani pentru a mă întreține.
Ajungând aici 12.06.2021, m-au băgat direct la muncă.
Regimul de lucru este de la 7:30 până la 23:00 (zilnic), cu 2,5 ore pauză pe zi.
Am acceptat sa muncesc astfel pentru ca seful bucătar mi-a promis ca voi avea un salariu bun indiferent ce scrie pe contract (in contract e menționat salariul de 2300 lei pe lună).
Condițiile de primire a salariului este de 500 lei odată la 15 zile, iar restul banilor ii voi primi pe toți la un loc la final de sezon( ceea ce nu este menționat in contract).
Am lucrat in fiecare zi după programul indicat de ei, nu am avut probleme cu nimeni, mi-am îndeplinit toată munca ce mi-o spunea sefu, am lucrat si cate 13-14 ore fără pauză si peste program doar ca sa reușesc sa fac ce mi se cere. Am ajuns la un moment când bucatarul care muncea cu mine a renunțat la muncă si a plecat, pentru ca nu mai putea rezista.
Am rămas singur si munceam fără pauză de la 7:30 până la 23:00. Apoi au găsit iar un bucătar si pana acum încă lucrez cu el. Dar deja după aceea ne-a micșorat pauza zilnică la 2 ore. Seara ramanem sa facem curățenie generală prin bucătărie, cu astea suntem obligați să spălăm cota( pentru asta e necesar sa urc pe aragaz si sa mă țin de ea, si sa o spăl toată prin înăuntru cu riscul de a cădea intre aragaz si a mă accidenta.
Trecuseră 2 luni de muncă non-stop si am decis sa aflu totuși ce salariu am, căci până atunci nu-mi spunea decât "Salariul tău este 3000+", atât, si totuși am decis sa aflu sigur ce salariu am. In seara cand aveam 2 luni împlinite am mers la dumnealui in cabinet si mi-a spus ca am salariul de 4000 lei pe lună, pentru ca a observat că ma descurc bine si etc. M-am bucurat de asta si am plecat.
După ceva timp am auzit ca șeful bucătar spune special așa la toți ca le promite salarii mari pentru ai motiva sa lucreze până la sfârșit de sezon si după le dă câțiva bani si in rest îi este indiferent de noi ce se întâmplă mai departe.
Auzind astea am mai mers odată să-mi confirme salariu, mi-o spus același lucru.
Apoi a treia oară am decis să-l înregistrez si l-am întrebat, el mi-o spus la fel( 4000 pe lună). Acum am înregistrarea.
Până azi 01.09.2021 am lucrat in continuu cu inima împăcată.
Acum iar problemă, mi-a zis o fostă bucătăreasă care a lucrat acolo si il cunoaște, ca seful se folosește de munca noastră si ca ea a auzit de la șeful cel mare ( mâna dreaptă a persoanei care deține hotelurile ) si care dă banii la urmă la angajați, ca noi nu avem salariul mai mult de 2500 lei pe lună.
VA ROG SĂ MA AJUTAȚI CUM SA PROCEDEZ IN ACEST CAZ, Ca sa nu fiu amăgit pana la urmă!
menționez că m-am înțeles ca voi lucra până pe 12.09.2021 ca pe 13 se începe școala.
Apropo lucrez împreună cu fratele meu el are încă 16 ani si lucrează aici ca Patiser. Si se află in aceeasi situație ca mine.
Până acum (12.06.2021 - 01.09.2021, muncă zilnică) , nu am primit decât 2000 lei.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 13:40, 4 Septembrie 2021
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
In c.i.m. ce salariu aveti mentionat ?

Salariul il primiti cash sau prin virament bancar?
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cash, Domnule Cornel Vasile.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Semnati state de plata? Daca da, pe ce suma bruta/neta?

Primiti fluturasi de salariu ? Colegii pot fi martori ca primiti alte sume decat cele mentionate in c.i.m. ?
Da, Domnu Corneliu.
La fiecare 2 săptămâni primim 500 lei ( avans), pe data de 15 si 30/31 a lunii. Si din 15 oameni in bucătărie, 12 suntem moldoveni. Da, colegii sunt gata sa va mărturisească ca toți trebuie sa primim alt salariu decât cel indicat oe contract. Sunt 3 moldoveni care au lucrat si anul trecut aici.
Ei au câștigat încrederea șefului si zic ca anul trecut au primit tot salariul.
Iar anul acesta însă 2 din cei 3, consideră la fel ca vom fi amăgiți la urmă. Anume acei ce suntem veniți anul acesta. Suntem 4 băieți care inca nu avem 18 ani.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In situatia in care nu primiti toti banii, aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actionare :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

-actiunea in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- procedura de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

Alte discuții în legătură

Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat ... GabrielM85 GabrielM85 Buna ziua , lucrez la o firma ca si paznic de noapte angajat cu 3000 de lei in c.i.m. real in mana am primit doar 1500 de lei lunar in ultimele 6 luni de cand ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite de angajator Ele75 Ele75 Buna seara, Lucrez la o companie de 10 angajati si ma regasesc impreuna cu colegii mei in situatia de a avea salarii restante de cinci luni. Ultimul salariu ... (vezi toată discuția)
Diurnă plătită incomplet Stereaalex21 Stereaalex21 Buna ziua! Am fost delegat o lună și jumătate de la firma la care lucrez la o fabrică din Lugoj. Problema e că ei mi au plătit diurna doar pe zilele ... (vezi toată discuția)