buna seara doamnelor,domnilor consultanti. saptamana trecuta am initiat un topic referitor la o succesiune. o sa integrez in citatul urmator
" La multi ani tuturor!
As dori,prin amabilitatea dvs.,sa aflu pasii necesari intrarii in posesie
Datele sunt urmatoarele:
Bunicul meu a decedat in 1992. Sotia lui,adica bunica mea,este actualmente in viata
Impreuna au 4 copii dintre care traiesc in momentul de fata doar 3
Din cei trei,doi au fost infiati legal,cu mult inainte de decesul celui a carui mostenire urmeaza a fi dezbatuta.
Al treilea copil a decedat inaintea bunicului,si are la randu-i 2 copii
Al patrulea este tatal meu,in viata,si care doreste sa beneficieze de intreaga mostenire
dupa decesul bunicului s-a platit taxa de succesiune de catre :
-bunica adica sot supravietuitor
-unul din cei doi nepoti care aveau dreptul de a mosteni din partea mamei lor decedate
-tatal meu adica fiul celui a carui mostenire se dezbate
celalalt nepot se pare ca ar fi imputernicit o terta persoana sa-i reprezinte dorinta de a renunta la succesiune
ideea este urmatoarea : nepotul care a platit taxa de succesiune este acum de acord sa ii cedeze toate drepturile tatalui meu. bunica doreste sa procedeze la fel. in cazul in care celalalt nepot totusi ar fi platit taxa de succesiune,este si el dispus acum sa renunte si sa-i cedeze drepturile tatalui meu,numai ca locuieste cu acte in regula in Italia. cum va proceda ca sa renunte,fara a fi nevoit sa vina in tara?
mentionez ca singurul pas facut pana acum a fost facut in 1992,adica plata taxei de succesiune de catre cei mentionati mai sus.in rest nu s-a mai miscat nimic
care ar fi pasii de urmat pentru ca tatal meu sa intre in posesia intregii mosteniri?
si daca puteti spune un cost estimativ pt toata operatiunea,mentionand ca mostenirea consta in 3 hectare teren extravilan (de ordinul a 2000 ron/ha) plus 2 terenuri intravilan totalizand 1 ha,pret estimat la valoarea zonei de 40.000 euro)
singurul titlu de proprieteate este emis in 1993,la un an si 4 luni de la moartea bunicului,pe numele lui ( mie personal mi se pare cel putin ciudat,dar poate nu se proceda altfel la momentul respectiv)
Informatiile de la dvs. mi-ar fi de un real folos,drept pentru care va multumesc anticipat
top dan Avocat :
ar trebui deschis un proces de iesire din indiviziune iar cu ocazia formarii lorurilor toate bunurile sa cada in lotuk atribuit tatlui dv.Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorae
roxanel Avocat
problema dvs. se poate realiza si pe cale notariala, daca exista intelegere intre toti coproprietarii . in caz contrar, promovati o actiune de iesire din idiviziune in instanta .
nepotul care locuieste in italia se poate prezenta la orice notariat in italia, unde va da o declaratie de renuntare in favoarea tatalui dvs.
platinium (subsemnatul)
exista intelegere intre toti,deci nu se pune problema instantelor. m-am interesat si pe alte cai si,am inteles ca acel var din Italia trebuie sa dea o declaratie la notariat in italia,bineinteles in limba italiana,prin care renunta la drepturile ce i se cuvin la succesiunea bunicului. apoi acea declaratie trebuie tradusa si legalizata in limba romana.
m-ar interesa mai mult pasii care trebuiesc urmati. deci practic se intalnesc toti coproprietarii si ce fac? singurul pas facut exte plata acelei taxe de succesiune in 1992. niciunul dintre coproprietari nu stie ce parte are si iin ce procent,deci practic nu s-a impartit nimic,nu are nimeni certificat de mostenitor,singurul act este titlul de proprietate emis pe numele bunicului
carmenmur Avocat
consultati un avocat.
roxanel Avocat
va prezentati toti succesorii la notariat in vederea dezbaterii succesiunii . din cele prezentate de dvs. , se deduce faptul ca doar ati acceptat succesiunea , dar nu ati procedat si la dezbaterea acesteia.
ulterior dezbaterii succesorale si stabilirea cotelor parti cuvenite , se poate realiza si un partaj voluntar.
pasul pe care trebuie sa-l faceti : va prezentati la notar "
********************************************************************************************** intre timp,adica saptamana curenta, tatal meu,viitorul unic mostenitor, s-a mai interesat de soarta acestei mosteniri. la arhiva succesorala a fost si a luat un certificat in care se stipuleaza ca,la cererea lui s-a deschis procedura succesorala pt defunctul (tatal lui),in dosarul succesoral nr**/1993 a notariatului de stat campulung in care a fost emis certif de mostenitor nr **/1993. s-a eliberat prezentul pt a servi la Notar Public". s-a taxat cu 40 ron si se anexeaza copia dosarului succesoral
acum urmeaza noutatile. o sa precizez in linii mari ce scrie in acel certificat :
"de pe urma defunct Ionescu decedat la 05.05.1992 cu ultimul dom in loc ***** jud ******au ramas urm bunuri si mostenitori
a) bunuri mobile : NU au fost declarate
b)bunuri imobile : suprafata 1000 mp teren de casa,casa si anexele situate pe acest teren,imobil situat in com ****invecinat la est cu ***, la vest cu **** s.a.m.d
p.s : la data dezbaterii inca nu iesise titlul de proprietate actual,cel de pe numele defunctului. suprafata de 1000 mp a fost trecuta in dosar conform unei adeverinte eliberate de primarie,pt ca nu se stia atunci care terenuri si in ce suprafete ii revin defunctului. intrebarea este ce trebuie facut? nu vreau ca tata sa fie unic mostenitor pe acei 1000 mp fictivi,ci pe tot ce apare in titlul de proprietate. cum ar trebui procedat?
revenim la dosar. mostenitorii:
1)bunica in calitate de sotie a defunctului,cu o cota de 2/8 parti
2)tatal meu.in calitate de fiu al defunctului.cota de 3/8 parti
3)varul meu Ionescu Daniel,in calitate de nepot de fiica predecedata,cota 3/8 parti
Au renuntat la succesiune : NU SUNT
Sunt straini de succesiune : Ionescu George,in calitate de nepot de fiica predecedata ( fratele celui de mai sus)
taxa succesorala s-a debitat pe numele mostenitorilor.
* * * * * * * * * * *
in momentul de fata suntem iar in impas. ar trebui sa se adune cei 3 mostenitori legali si sa se duca la orice notariat din judet la orice data vor ei?
sau mai trebuie facut ceva? se cunosc cotele fiecaruia dar nu care parte din masa succesorala revine fiecaruia,de exemplu tatal meu are terenul respectiv,varul are un extravilan,mamaia alt extravilan. banuiesc ca ar trebui sa se inteleaga fiecare la notariat,cu titlul de proprietate in fata lor,asupra caror corpuri de proprietate vor sa fie beneficiari. pe de alta parte,varul acela si bunica sunt de acord sa dea acea declaratie de renuntare la succesiune dupa indeplinirea termenului legal de 6 luni,am vazut ca sunt 2 feluri de acceptare sau renuntare,inainte si dupa 6 luni de la deces. intrebarea este,din moment ce bunica si varul renunta conform acelor declaratii de renuntare,ar mai trebui stabilit ceva? logica mea de om nefamiliarizat cu dreptul ar zice ca nu,ei renunta practic la cota lor indiferent ce parte dein masa succesorala ar fi dobandit. renuntand ei,ramane tatal meu care nu renunta si devine unic mostenitor. cadastrul mai trebuie facut in cazul acesta? referitor la impozitul in cuantum de 1% aplicat mostenirilor,la ce valoare se raporteaza? de fapt cine face o evaluare? trebuie cerut un expert sau ceva de genul? valoarea in sine a intregii mase succesorale reprezinta maxim 25.000 ron. daca ne raportam la cei 1000 mp care sunt singurii trecuti in dosarul succesoral,ar insemna ca masa succesorala valoreaza 3000 euro. dar banuiesc,trebuie cineva sa faca estimarea.
ok,sa adimitem ca se vor face acesti pasi,tata va fi unic mostenitor. unul din terenuri vrea sa mi-l vanda mie,ca sa imi fac o casa acolo si sa nu mai fim nevoiti peste ani sa ajungeam in situatia in care a ajuns el acum. intrebarea este,trebuie facut cadastrul doar pe acel teren sau pe toate care reprezinta masa succesorala?
inca o intrebare,tatal meu va intra in posesia mostenirii doar cu acel certif de mostenitor? sau se anuleaza titlul de proprietate de pe numele defunctului,se face cadastru la toate terenurile,se intabuleaza apoi i se elibereaza titlu de proprietate pe numele lui?
************************************
este o intreaga istorie scrisa aici,recunosc, dar am facut-o din dorinta de a detalia cat mai bine posibil,in ideea de a primi raspunsuri cat mai la subiect.
Va multumesc pt eventualele raspunsuri!
Cel mai recent răspuns:
platinium , utilizator
18:04, 15 Ianuarie 2010