avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public/asociat cabinet consultanta fiscala?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public/asociat cabinet consultanta fiscala?

Buna ziua, dragi colegi,
un prieten functionar public ( inspector la ANAF) si-a luat examenele de expert contabil si consultant fiscal. Bineinteles ca nu a putut sa isi deschida cabinet, fiind incompatibil cu calitatea de asociat intr-o firma.
In lumina noilor reglementari in privinta obligativitatii semnaturii unui consultant fiscal pe declaratiile lunare etc., isi pune problema daca ramanerea ca bugetar nu este in defavoarea unor castiguri sigure in domeniul privat.
Eu l-am sfatuit sa isi vada de serviciu in continuare, fiind mai sigura munca la stat. Dar, cu noile zile libere obligatorii si alte reduceri de sporuri incep sa ii dau dreptate.
M-a rugat sa citesc noua lege a salarizarii, el intelegand ca, la data intrarii ei in vigoare, nu ar mai exista aceasta incompatibilitate si ar putea sa isi deschida firma. Eu am citit-o dar nu am aceeasi parere.
As dori si parerea unor specialisti in domeniul functionarilor publici care sa ne spuna daca e adevarat ca acestia isi pot deschide cabinete de consultanta fiscala in conditiile noii legi.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:40, 10 Martie 2010
Incepand cu 12 noiembrie 2009, functionarii publici pot desfasura alte activitati, in entitatile cu scop nelucrativ din sectorul public, in entitatile cu scop lucrativ si nelucrativ din sectorul privat si pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice precum si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.
Conform sursei AVOCATNET, pentru functionarii publici nu mai opereaza interdictia desfasurarii de activitati remunerate nici in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata.

Potrivit art. 49 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici[1], functionarii publici au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii.

Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit (respectivul functionar), precum si cu functiile de demnitate publica[2].

De asemenea, potrivit art. 94 alin. 2 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei[3], asa cum a fost modificat de art. 51 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009[4]; functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza[5]:

a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;

b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale[6];

c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public (per a contrario, in entitatile cu scop nelucrativ din sectorul public, precum si in entitatile cu scop lucrativ si nelucrativ din sectorul privat interdictia nu opereaza);

d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Art. 94 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 161/2003, in forma modificata, a intrat in vigoare la 3 zile dupa publicarea Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 51 din aceasta, adica la 12 noiembrie 2009. Inainte, art. 94 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 161/2003 avea urmatorul continut: “in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata”. Observam ca nu mai opereaza interdictia desfasurarii de activitati remunerate nici in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata.

Prin exceptie de la regimul incompatibilitatilor, art. 96 alin. 1 din acelasi act normativ, asa cum a fost modificat de art. 52 din Legea nr. 330/2009, stipuleaza ca „functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.” Aceste prevederi au intrat in vigoare tot la 12 noiembrie 2009, potrivit art. 52 din aceasta. Inainte, continutul lor era urmatorul: “functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice”. Iata deci ca s-a extins sfera exercitarii functiilor sau activitatilor „si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.
Deci, avand in vedere ca respectivul este functionar public si este incadrat la ANAF, nu poate acorda consultanta fiscala, ci poate desfasura activitati in alte domenii care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului
Multumesc, Radu,
deci isi poate deschide un butic, dar nu cabinet de consultanta. E si logic, nu poti sa ai contracte cu cei pe care ii controlezi/amendezi tot tu. Nu stiu de ce spera el sa se poata.
adutescu a scris:

Multumesc, Radu,
deci isi poate deschide un butic, dar nu cabinet de consultanta.

Mda...cam asa ceva... Degeaba...e tot o smecherie...doar ca a fost introdusa, ca sa nu cumva sa dea un spor pe chestia ca nu avem voie sa desfasuram si alte activitati....:(
@mihaicalinescu2005
Parca vor sa creeze toate conditiile pt coruptie, frate...
Oricum, e frustrant sa ai atatea posibilitati materiale, dar sa nu poti sa le pui in practica decat printr-un sacrificiu - caci o demisie dintr-o functie bugetara cam asta e.
Am voie sa detin un SRL ca unic actionar, bineinteles cu o cu totul alta activitate decat cea desfasurata ca functionar public?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate functionar public liana16 liana16 Functionar public - poate detine functia de consilier judetean si pe aceea de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale ? (vezi toată discuția)
Functionar angajat al ministerului public ligia79 ligia79 Buna ziua! As vrea sa va intreb daca un angajat al Ministerului Public poate sa desfasoare activitati (altele decat cele prestate in cadrul serviciului mai ... (vezi toată discuția)
Pfa si functionar public-primarie sonia.maria sonia.maria Sunt angajat pe postul de consilier juridic la o primarie (mentionez ca sunt functionar public,nu pers.contractual) cu contr.pe durata nedeterminata si doresc ... (vezi toată discuția)