avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Ma indrept usor catre o situatie neplacuta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Ma indrept usor catre o situatie neplacuta pentru ...

Buna ziua,

Ma indrept usor catre o situatie neplacuta pentru care am nevoie de o parere avizata.

In vara anului 2020 am gasit o casa pe care doresc sa o cumpar de la 2 vanzatori, persoane fizice. Am incheiat o promisune bilaterala la notar avand ca prim termen de predare primavara 2021 (1 Martie 2021) cu posibilitatea vanzatorilor sa prelungeasca acest termen pana la 1 Martie 2022 si am achitat suma de 70.000 de euro sub forma de avans. Mentionez ca la momentul incheierii promisiunii casa era "la gri" fara a avea utilitatile bransate sau retelele extinse. La momentul incheierii promisiunii, eu am cerut o serie de imbunatatiri pe care le-am atasat sub forma de anexa la promisiune. In aceasta promisiune mai este specificat faptul ca imobilul trebuie predat cu utilitatile necesare (apa, canal, lumina, gaze) brasate.

Multe luni mai tarziu si 8 acte aditionale la notar pentru prelungirea termenului de predare, ne aflam in situatia in care lipsesc o parte din utilitati si cateva puncte din anexa modificarilor pe care le-am cerut.

In situatia in care se ajunge la termenul maxim de predare si punctele din promisiune nu sunt respectate, i-am anuntat pe vanzatori ca sunt de acord a prelungi termenul de predare peste 1 Martie 2022 cu conditia ca ei sa imi plateasca lunar suma de 300 de euro despagubire sau in caz contrat ma vad nevoit sa ii actionez in instanta. Raspunsul vanzatorilor a fost "perfect, iti dam avansul inapoi si noi oricum vom vinde casa cu un pret mai mare".

Ce pot face eu in aceasta situatie? In promisiune am specificat ca daca ei nu isi indeplinesc promisiunea de a incheia CV eu am dreptul ca la 1 Martie 2022 sa solicit inscrierea in cartea funciara in favorea mea a unei ipoteci legale pentru restituirea sumei platite ca avans potrivit art. 2386 pct. 2.

Dupa cum interpretez eu textul si dupa raspunsul lor, deduc ca ei se pot retrage oricand din aceasta promisiune restituindu-mi doar avansul. Sunt limitat doar la acest drept? Am vazut cazuri similare in care se recomanda sa se ceara dublul avansului.

Eu personal nu imi doresc restituirea banilor, ci respectarea promisiunii (anexa + utiltiati). Am investit deja bani in plus pe langa avans in finisaje mai scumpe cu acordul lor verbal.

Cred ca de interes ar fi si acest fragment din promisiune: "refuzul unei parti de a executa obligatia de a incheia CV la termen aduce dupa sine indreptatirea celeilalte parti de a solocita in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de CV".
Vanzatorii nu refuza perfectarea CV, in fapt eu refuz deoarece consider ca nu sunt respectate clauzele.
Ce pot face in situatia aceasta?

Va multumesc pentru implicare si raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil claudiuj claudiuj Buna seara, Recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unei case. Casa urma sa fie cumparata prin programul Prima Casa asadar i-am dat ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca imi mai primesc avansul daca renunt la antecontract elenabanica elenabanica buna ziua, am incheiat un antecontract . in anteconstract este specificat ca pe data de 2 iunie ni se va \\"inmana\\" apartamentul daca nu este gata putem ... (vezi toată discuția)