avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... se dau spetele SPEȚA NR. 1 În data de 30 noiembrie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

se dau spetele SPEȚA NR. 1 În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul ...

se dau spetele

SPEȚA NR. 1

În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor publici. La momentul adoptării ordonanței, în Parlament exista o propunere legislativă care trecuse de camera de reflecție prin aprobare tacită și se afla în comisia juridică la camera decizională. În data de 19 decembrie 2021, Parlamentul a adoptat Legea privind funcționarii publici.
În cursul lunii decembrie 2021, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament asupra proiectului legilor bugetare. Ulterior, la trei zile de la prezentarea respectivului proiect de lege, a fost depusă o moțiune de cenzură, aceasta fiind votată cu majoritatea absolută, în condițiile art. 113 din Constituția României.
După două zile de la votarea moțiunii de cenzură, fără a consulta partidele reprezentate în Parlament, Președintele României a desemnat drept candidat pentru funcția de premier aceeași persoană care a condus Guvernul demis.
Cu ocazia desemnării candidatului pentru funcția de premier, Președintele a precizat că întoarcerea spre electorat prin organizarea alegerilor anticipate reprezintă cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor politice din România. Cu același prilej, candidatul propus pentru funcția de premier a făcut declarații similare celor ale Președintelui.
Parlamentul a luat act de propunerea Președintelui și, în comisiile permanente, a demarat audierile miniștrilor propuși. Totuși, pe fondul protestelor unora dintre parlamentari, nu a putut fi întrunit cvorumul pentru audierea unora dintre miniștri.
În același timp, Președinții celor două Camere au sesizat Curtea Constituțională cu o cerere privind un conflict juridic de natură constituțională.

Întrebări și cerințe:

1. Identificați problemele de constituționalitate sunt incidente în speță, argumentând pe baza prevederilor din Constituția României.
2. Ce argumente s-ar putea aduce în sesizarea Curții Constituționale, indicată în speță? Pe ce texte din Constituție
3. Ce ar putea răspunde Curtea Constituțională? Indicați posibilele texte din Constituție pe care le-ar putea invoca.


SPEȚA NR. 2
A.S. este profesor de istorie la o școală gimnazială din orașul H., statul Azaria. La ultimul recensământ al populației, în urmă cu 10 ani, s-a declarat de religie creștin-ortodoxă. În 2019, aderă la o grupare religioasă nou-înființată, cu denumirea „Cultul integrării în absolut”. Potrivit doctrinei cultului, există entități extraterestre invizibile care guvernează lumea și că membrii grupării pot intra în contact, prin purtarea unor pietre semiprețioase, cu aceste entități, care le spun cum să acționeze pentru a prelua guvernarea lumii de la „liderii corupți”. În ianuarie 2020, mai mulți membri ai grupării participă la acțiuni violente împotriva unor politicieni, precum și la acțiuni de distrugere în spitale, pe motiv că acestea nu urmăresc decât să distrugă umanitatea cu tratamentele lor. În timpul stării de urgență, în 15 aprilie 2020, gruparea organizează un protest la care participă aproximativ 500 de persoane, în care afirmă că entitățile extraterestre au trimis virusul Sars-Cov2 pe pământ pentru a elimina cât mai mulți oameni și pentru a prelua puterea și, de aceea, membrii cultului sunt datori să împiedice orice măsuri de limitare a pandemiei. A.S. le explică elevilor săi, la cursurile online, că nu trebuie să se protejeze în niciun fel de virus și că, cu cât se infectează mai multe persoane, cu atât scopul „zeilor” este îndeplinit. Părinții elevilor, dar și soția lui A.S., R.S., fac plângere la poliție și la Inspectoratul școlar. A.S., alături de C.F. și M.L., membri ai grupării religioase, participanți la protestul din 15 aprilie, este reținut de poliție și supus unui interogatoriu. Urmare a interogatoriului, A.S. este supus unei expertize psihiatrice la spitalul din orașul H.. Concluziile expertizei indică o tulburare psihică gravă și se propune internarea într-un spital de specialitate. Cu toate acestea, procurorul de caz dispune arestarea lui A.S., pentru o perioadă de 25 de zile. Aceeași măsură este luată și în privința lui C.F. și M.L. În septembrie 2020, cei trei sunt trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni prevăzute de codul penal al statului Azaria, inclusiv împiedicarea combaterii bolilor și răspândirea de informații false care pun în pericol alte persoane.

Întrebări și cerințe:
Ce drepturi fundamentale pot fi puse în discuție în speța de față? Argumentați prin raportare la starea de fapt.
Identificați și analizați restrângerile drepturilor, din perspectiva prevederilor relevante ale Constituției României (identice cu prevederile Constituției statului Azaria). Care este deosebirea între restrângeri și încălcări de drepturi ? Explicați cu exemple din speță

Alte discuții în legătură

Buna! daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! va multumesc! ... qnweiwjkanc qnweiwjkanc Buna! Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! Va multumesc! În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ... (vezi toată discuția)
Se da speta În data de 30 noiembrie 2021, guvernul a adoptat ... cristina..2510 cristina..2510 rezolvare speta În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor publici. La momentul ... (vezi toată discuția)
Ajutor spete AlexandraGabriela28 AlexandraGabriela28 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu 2 spete? SPEȚA NR. 1 În iulie 2019, în timpul vacanței parlamentare, Guvernul decide să adopte, prin ordonanță ... (vezi toată discuția)