avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie sau contravaloare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie sau contravaloare imobil

Buna ziua,

Voi incerca sa redau situatia cat mai concins.
Am primit mostenire jumatate (clar delimitata) dintr-un imobil si jumatate din terenul aferent (indiviza). In casa, utilizand tot spatiul, locuieste varul meu impreuna cu familia. Eu am adus in discutie achitarea contravalorii partii mele sau plata unei chirii, drept pentru care am efectuat fiecare cate o expertiza imobiliara. Valorile date de expertize sunt apropiate, dar mult mai mici decat valoarea pietei (eu interesandu-ma si la cateva agentii imobiliare). Varul meu nu e de acord cu pretul cerut de mine (mai mare decat cel rezultat din expertize, dar mai mic decat cel dat de agentii) si a venit cu propunerea sa ne adresam instantei ca aceasta sa stabileasca pretul.
Si, in alta ordine de idei, ar vrea sa-mi plateasca in rate timp de un an, sau doi dupa care sa achite intreaga suma ramasa (in conditiile in care el are posibilitatea sa faca un credit ipotecar cu care ar putea achita tot). Evident cu a doua varianta nu am fost de acord.
Vreau sa stiu daca instanta ma poate obliga sa cer un anumit pret si in ce conditii (avand in vedere ca valorile de pe piata imobiliara se modifica mereu),
si daca as putea incepe un proces avand ca scop evacuarea fortata in cazul in care varul meu refuza in continuare sa platesca chirie?
Mentionez ca am dobandit imobilul acum 3 ani, dar pana acum nu am ridicat nicio pretentie clara avand doar cateva discutii sporadice in legatura cu plata chiriei, dar fara nici un rezultat, varul meu sustinand ca vrea sa achite contravaloarea totala a partii mele.
Daca este nevoie revin cu amanunte.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:59, 22 Ianuarie 2010
In primul rind ar trebui sa spui cite camere are imobilul si daca este posibila iesirea din indiviziune.
Este casa, este apartament, cite camere are?

Alberto Kurtyan
In cadrul unei actiuni de iesire din indiviziune, varul dvs. poate solicita atribuirea in natura a intregului imobil cu obligarea sa la plata contravalorii cotei dvs. din dreptul de proprietate asupra imobilului.

In instanta se vor efectua expertize (sau o expertiza-dupa caz) care va evalua cota-parte din imobil pe care dvs. o detineti in drept (dar nu si in fapt, dupa cum sustineti) si posibil ca acea valoare sa fie chiar mai mica decat valoarea de piata.Ar trebui sa luati in calcul si tendintele imobiliare.

Un proces in instanta are, cel putin pentru dvs., dezavantaje deoarece nu veti obtine pretul pe care il doriti iar un asemenea proces poate dura foarte mult...chiar 2-3 ani si implica cheltuieli suplimentare.

Sfatul si/sau indrumarea concreta a unui specialist in domeniu va poate ajuta la gasirea unei solutii, de preferat pe cale amiabila.

Dupa 3 ani de la data pierderii posesiei imobilului (sau daca nu ati avut in fapt posesia acestuia niciodata) s-ar impune o actiune in revendicare si nicidecum evacuare "fortata..." iar varul (coproprietar pe cote-parti ) ar putea in cadrul aceleiasi actiuni sa solicite iesirea din indiviziune...

Sunt multe necunoscute in "ecuatia" dvs., solutiile sunt si ele "probabile" iar sfaturile "generale" posibil mai mult sa va incurce decat sa va descurce, dar la fel de adevarat este ca "pana cand nu te incurci, nu te descurci".:)

Bafta!








Casa a fost impartita printr-un act de donatie. Conform acestui act (si al certificatului de mostenitor) mie -mi revine, din casa, o suprafata formata din 2 camere, baie, bucatarie si hol (acestea fiind clar delimitate pe planul imobiluilui anexat), impreuna cu terenul aferent (se specifica si suprafata totala a terenului). Doar curtea ramane in indiviziune. Dat fiind ca partajul este facut, nu ne mai intereseaza iesirea din indiviziune decat in masura in care eu as vrea sa-mi delimitez partea pentru a o utiliza sau vinde altcuiva.
Mentionez ca intrarea in partea mea de casa se face prin bucatarie, si daca va fi nevoie, se mai poate face o intrare si printr-una din camere.
Atunci amenajati-va casa ca si cum ati vrea s-o despartiti de cealalta.
Nu vad cum sa va oblige varul sa acceptati un anumit pret, insa nu vad nici cum sa gasiti cumparatori in aceasta perioada. Am cunostinte si mai ales clienti care vor sa vanda imobile si raman nu ai cu efortul si dorinta.

Inchideti frumusel camerele care va apartin pana cand ajungeti la un compromis; daca varul nu e de acord cu asta, solicitati evacuarea si plata chiriei pana la data evacuarii. Nu-i veti putea cere chiria si din urma, insa.
Cred ca indicat ar fi insa sa mergeti singur la un avocat sa va arate mai multe varinate si sa luati o decizie despre cum sa faceti mai in cunostinta de cauza.

Succes!
Acum am inteles.
Constructia este proprie iar terenul de sub aceasta este in indiviziune.
In acest caz, instanta nu are nici o competenta sa stabileasca pretul de vinzare, pentru ca instanta nu va poate obliga sa vindeti nimanui.
Nu suntem in situatia coproprietatii, ci sunteti singur proprietar pe cladire.
Sunteti coproprietar pe teren, dar asta nu are implicatii practice majore.
Pentru a negocia putin mai ferm, puteti incepe prin a cere printr-o notificare prin executor (costa 50 RON) eliberarea cladirii pe care o detineti in proprietate. Verii au calitatea de tolerati in imobil si sunt obligati sa o paraseasca imediat.
Daca nu sunt de acord, va trebui sa initiati o actiune in evacuare.
Verii vor plati chirie de la data actiunii pina la evacuare plus cheltuieli de judecata, cheltuieli avocat, plus reparatia spatiului.

Dupa ce eliberati spatiul, puteti initia negocierile pentru vinzare la un pret rezonabil.

Spatiul, cladirea nu este in indiviziune ... asa ca nu poate cere nimeni judecatorului sa vinda imobilul si sa il evalueze.
O asemenea operatiune ar insemna expropriere, ceea ce este o aberatie in vremurile noastre.

Incepeti cu notificarea prieteneasca.

La urma urmei, daca nu are toti banii, puteti lua in rate, cu ipoteca, sau cu antecontract cu avans, acte bine intocmite pentru garantii maxime de executare etc.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pretentii Johanna.Klaus Johanna.Klaus Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Locuiesc intr-un imobil aflat in indiviziune, intrucat instanta de judecata a raspins cererea de iesire din ... (vezi toată discuția)
Inchiriere cu probleme costy2010 costy2010 Detinem un apartament pe care l-am inchiriat acum aproape 4 luni pe baza unui contract facut la agentia imobiliara care a venit cu chiriasul. La data semnarii ... (vezi toată discuția)
Unde ma pot adresa pentru o scoatere din indiviziune? stefanel123 stefanel123 In urma mostenirii sunt mostenitor a 75% dintr-un bun imobil(Apartament cu 2 camere). Celalalt mostenitor refuza vanzarea imobilului sau achitarea ... (vezi toată discuția)