avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua!Vă rog sa imi spuneti unde sa fac o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua!Vă rog sa imi spuneti unde sa fac o reclamatie! La ...

Buna ziua!Vă rog sa imi spuneti unde sa fac o reclamatie! La asociatia de locatari am facut dar rezolvarile au lasat de dorit! Vecinul de la etajul 10 si-a modificat baia si in loc de aerisire a pus un tub care nici nu stiu daca este permanent sau la pus doar să ne inchida gura! In baie vine un miros ingrozitor nu se simte ca ar circula aer cum era odata! La bucatarie vecina de la etajul 3 a facut la fel cu aerisirea din bucatarie si apoi si-a montat hota de la aragaz la aerisire si tot mirosul intra la noi in apartament cand face de mancare! Situatia este de câțiva ani buni , deja aerisirea din bucatarie este plina de grasimi! Cine este in calitate sa rezolve oare aceste probleme? Presedinta blocului mi-a recomandat sa imi pun ventilatoare! Ventilatoare mi-am pus dar nu au unde scoate aerul doar daca las geamurile deschise! Baia nu este prevăzută cu geam!
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:59, 18 Noiembrie 2022
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.

Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
.....................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
........................
i) modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi;
.............................
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
...............................
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
......................
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) și o)-s);
[ link extern ]
Acum alegeti ce doriti, sa-l reclamati pe presedintele de asociatie pentru neindeplinirea atributiunilor (litera e) sau vecinii respectivi (litera i).

Sau sa trimiteti o scrisorica inainte presedintelui, cu ce doriti sa faceti....in loc de ventilatoare.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2022
latka, utilizator
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initial sesizati oficial presedintele de asociatie
Daca acesta este reticent,sesizati oficial directia corp control din primarie
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand faceti reclamatie presedintelui AP ce administreaza partile comune ale blocului. Apoi faceti sesizare pentru modificari neautorizate ale constructiei (blocul) de catre locatarul respectiv conform Legii 10/1995 si Legea 196/2018 (mentionata anterior de user latka) la Inspectoratul de Stat in Constructii. Ei sunt agenti constatatori la cele 2 legi enuntate si pot constata si sanctiona contravenientul dand si masuri de aducere in starea initiala. O solutie neortodoxa ar fi sa va etansati complet ghena de ventilatie ca sa nu mai vina mirosurile in casa.. Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2022
ibn, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ISC nu are prevederi legale, conform legii 196/2018 sa o implice in acest caz, ele sunt altele si precizate distinct in lege.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
real nu se rezolva nimic; nici la asociatie, nici la primarie, nici la Inspectoratul de stat in constructii, nici cu schitele initiale; daca ai bani si avocati poti incerca sa dai in judecata; dar nu stiu ce se rezolva dupa ani si situatie comuna in multe blocuri; s-au trezit toti sa fie constructori si arhitecti fara logica; solutia reala daca nu rezisti este sa vinzi; multi au stricat aerisirile demoland peretii interiori dupa "reviste"fara sa se gandeasca sau fara sa le pese.

Alte discuții în legătură

Racordare hotă la coloana aerisire bucatarie Pintilievalentinmarian Pintilievalentinmarian Doresc sa stiu daca am voie sa racordez o hota la coloana de aerisire a bucatariei? Nu am gasit nicaieri daca este specificat. (vezi toată discuția)
Probleme cu aerisirea in bucatarie si baie MariaDia MariaDia Buna ziua, Am achizitionat de curand un apartament la etajul 1(primul apartament din coloana, la parter neexistand vecini), avand bucatarie fara ... (vezi toată discuția)
Burlanul de la hota vecinului SilviaNe SilviaNe Buna ziua, de mai bine de doi ani ma confrunt atat eu cat si copilul meu mic, cu o problema creata de vecinul de deasupra. Mai exact si-a montat burlanul de la ... (vezi toată discuția)