avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... angajare primarie ulterior OUG 34/2009
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

angajare primarie ulterior OUG 34/2009

Sunt angajat la o primarie din mediul rural pe postul de consilier al primarului(postul este contractual). Temporar am indeplinit, prin ordin al primarului, si functia de referent agricol vacantat prin plecarea titularului.
As dori sa raman pe postul de referent agricol (post de functionar public) avand studii superioare economice.
Primarul se impotriveste dorind organizarea unui concurs la care eu sa nu particip si la care a ajutat sa se inscrie o persaona din afara primariei.Spun, a ajutat-o, pt ca este singura persoana care a stiut de concurs,data ultima de depunere dosar,bibliografie,data sustinerii concurs,etc.
Am mai multe intrebari:
-are dreptul sa organizeze concurs? Raportul 1 la 5 (1 angajare la 5 posturi vacante) e obligatoriu si la o primarie cu 14 angajati ?
-daca concursul e legal, eu ma pot prezenta la concurs de pe postul de consilier la care pot renunta?
-daca am ocupat temporar si postul de referent agricol (pe care il mai ocup si acum), nu sunt indreptatit sa trec fara concurs pe acest post?
-postul vacant si data concursului nu trebuia anuntat si la avizier?
Multumesc tuturor pt raspunsuri!
1. orice angajare pe termen nedeterminat pe un post vacant in administratia publica se poate face numai prin concurs;
2. atata timp cat indepliniti conditiile si nu intrati in incompatibilitati (la care oricum aveti dreptul si obligatia sa renuntati), puteti participa la concurs. In situatia dvs. concreta, nu exista niciun impediment legal evident din ce scrieti, pentru a nu putea participa la concurs;
3.vedeti raspunsul de la pct.1. Mai mult, in situatia dvs. nu exista nicio prevedere legala speciala care sa va dea dreptul sa ocupati postul fara concurs, mai ales daca petru ocuparea respectivului post s-a mai inscris si altcineva;
4. Teoretic, postul vacant si date despre organizarea concusului (nu numai data) trebuie facute cunoscute potentialilor candidati prin mijloace de informare publica (presa, internet etc). Daca prin acest gen de mijloace s-a facut publicitate organizarii concursului, atunci s-a indeplinit conditia legala de informare. Daca exista prevederi in ROI si in alte ordine interne ale MAI care obliga in mod explicit publicarea la avizierul institutiei, atunci aceasta nepublicare este o abatere, dar nu cauza de contestare legala in instanta a legalitatii organizarii concursului.
H.G. nr.611/2008
" ART. 38
Înainte cu cel puţin 30 de zile de data stabilită pentru proba scrisă, pe baza avizului sau, după caz, cu dovada înştiinţării Agenţiei, autoritatea ori instituţia publică organizatoare a concursului are obligaţia asigurării publicităţii concursului, în condiţiile legii.
ART. 39
(1) Anunţul privind concursul se publică de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un cotidian de largă circulaţie, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă.
(2) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă, condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului. Dacă autoritatea sau instituţia publică are pagină de internet, afişarea se face şi pe această pagină, la secţiunea special creată în acest scop. Informaţiile menţionate se menţin la locul de afişare până la finalizarea concursului.
(3) În situaţia în care autorităţile sau instituţiile publice consideră necesar, pot asigura publicarea anunţului şi prin alte forme de publicitate suplimentare."
Deci, fara publicarea anuntului, si toata procedura, nu se poate angaja un functionar public.Verificati daca aceste proceduri au fost facute, altfel, angajarea respectiva,e lovita de nulitate absoluta!!!
In alta ordine de idei, dvs., daca participati la concurs,si il castigati, trebuie ca in termen de 15 zile sa optati pentru una din cele doua functii.
Pe de alta parte, depinde daca puteti participa la concursul de recrutare, fiindca, daca este nevoie de vechime in specialitatea studiilor sa zicem superioare, de lunga sau de scurta durata ( cls. I sau cls. II), functia de consilier al primarului nu constituie vechime in specialitate.
Faptul ca dvs. ati indeplinit acele atributii, nu va da dreptul de a fi numit intr-o functie publica. :)
Recomandarea mea este sa cititi cu atentie H.G. nr. 611/2008, si sa verificati daca au fost respectate conditiile legale pentru desfasurarea concursului de recrutare. :)
CAPITOLUL II
Masuri privind cheltuielile publice


Art. 21. - Prevederile prezentului capitol se aplica autoritatilor si institutiilor publice a caror finantare se asigura astfel:
a) integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
b) din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
c) integral din venituri proprii.
Art. 22. -
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice prevazute la art. 21. Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, precum si cele a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum pot fi ocupate in conditiile legii.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din sistemul de invatamant de stat, urmarirea incadrarii in procentul de maxim 15% se realizeaza la nivelul intregului sistem de invatamant de stat, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.
(3) Ocuparea posturilor prevazute la alin. (2) se va face prin concurs sau examen, in conditiile legii, pe raspunderea ordonatorilor principali de credite.

Parerea mea. Eu am pierdut deja un proces pe aceasta tema.
Bine, pe langa faptul ca postul era blocat... din ce povesteste omul aici, nu s-au respectat nici conditiile de concurs. :)
Postul de consilier al primarului este post unic sau nu? Se pot face angajari pe acest post la ora actuală?

Alte discuții în legătură

Angajari 2010 klaudia772001 klaudia772001 In cadrul primariei avem trei persoane ale caror contracte de muncă vor expira in martie respectiv in mai anul curent. Acum cu destituirile care urmează sa ... (vezi toată discuția)
Angajare 2010 Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Înn ce conditii se poate angaja o persoana in anul 2010 in cadrul unei institutii publice(ex. primarie) pe functie contractuala sau functionar ... (vezi toată discuția)
Procedura de infiintare a unui compartiment janina drula janina drula o primarie doreste infiintarea unui compartiment de achizitii publice deoarece asa prevede legea.In cadrul acestui compartiment functioneaza o singura persoana ... (vezi toată discuția)