Buna seara, am de dat un raspuns pana luni. Directorul de la firma la care lucrez mi-a cerut ca sa aleg intre doua variante: ori imi fac cererea de demisie incepand cu 1 februarie ori imi va incheia contractul de munca firma, tot cu 1 februarie. Eu nu vreau sa plec, am doar 4 luni de cand m-a relocat, insistand sa renunt la alt loc de munca din orasul unde locuiesc. A zis ca pot sa nici nu mai vin la lucru in perioada de preaviz, numai sa scape de mine. Va rog frumos sa ma sfatuiti cum e mai bine sa fac. Chiar pot sa nu mai fiu prezent la lucru in perioada de preaviz si sa fiu platit? As avea timp sa caut ceva. Multumesc!
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
4. Intr-adevăr, puteți sta acasă și sa fiți platit în preaviz fără sa va duceți la munca , dar numai în baza unui document scris de la angajator.
5. Cu ce articol v-ar înceta c.i.m. dacă nu va dați demisia?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Nu mi s-a precizat articolul, doar am fost pus sa aleg si sa dau un raspuns maine. Daca nu mi s-a facut cercetare disciplinara mi se poate inchide cu un articol defavorabil?