avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, am de dat un raspuns pana luni. Directorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, am de dat un raspuns pana luni. Directorul de la ...

Buna seara, am de dat un raspuns pana luni. Directorul de la firma la care lucrez mi-a cerut ca sa aleg intre doua variante: ori imi fac cererea de demisie incepand cu 1 februarie ori imi va incheia contractul de munca firma, tot cu 1 februarie. Eu nu vreau sa plec, am doar 4 luni de cand m-a relocat, insistand sa renunt la alt loc de munca din orasul unde locuiesc. A zis ca pot sa nici nu mai vin la lucru in perioada de preaviz, numai sa scape de mine. Va rog frumos sa ma sfatuiti cum e mai bine sa fac. Chiar pot sa nu mai fiu prezent la lucru in perioada de preaviz si sa fiu platit? As avea timp sa caut ceva. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaela.iovan , utilizator 11:39, 1 Februarie 2023
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Intr-adevăr, puteți sta acasă și sa fiți platit în preaviz fără sa va duceți la munca , dar numai în baza unui document scris de la angajator.

5. Cu ce articol v-ar înceta c.i.m. dacă nu va dați demisia?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Nu mi s-a precizat articolul, doar am fost pus sa aleg si sa dau un raspuns maine. Daca nu mi s-a facut cercetare disciplinara mi se poate inchide cu un articol defavorabil?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar concedierea pentru desfiintarea postului ar fi o posibilitate ..celelalte situatii de concedieri sunt supuse unor anumite proceduri.
Si asta m-ar afecta la urmatorul loc de munca?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent cum va inceta c.i.mn., asa ceva nu va poate afecta la o noua angajare.

Alte discuții în legătură

Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi ... Ioana Gliga Ioana Gliga Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi dau demisia de la locul de munca dar nu sunt de acord sa mai merg din cauza ca nu se respecta ... (vezi toată discuția)
Demisie la solicitarea angajatorului ionyoctavian ionyoctavian Am un coleg care a fost chemat la director si i s.a propus sa isi de.a singur demisia...mentionez ca si.a facut treaba cu unele erori foarte mici pe care toti ... (vezi toată discuția)
Concediere angajati ava86 ava86 Angajat cu o ora pe saptamana care refuza sa isi dea demisia, in cazul in care firma se va inchide beneficiaza de preaviz? Va multumsc (vezi toată discuția)