avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Donare de sânge - procedura acordării zilei libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Donare de sânge - procedura acordării zilei libere

Donare de sânge - procedura acordării zilei libere

Buna ziua.
Am donat sânge.
Am luat adeverința de la centrul de donare.
A doua zi am dus adeverința la serviciu.
Pana acum am donat de mai multe ori dar m-am dus la serviciu renunțând la dreptul prevazut de HG 1364/2006, art 11. pct. b in ziua donarii.
Acum am vrut sa beneficiez de acest drept.
Am mers la serviciu cu intenția de a înainta adeverința in baza unei adrese către serviciul de resurse umane prin care sa solicit pontarea zilei respective ca libere si sa atașez originalul adeverinței.
Anterior am informat conducerea de intenția de a dona.
Mi s-a adus la cunoștință faptul ca trebuia sa anunț înainte (mi s-a înaintat ca termen 10 zile) ca vreau sa donez si ca trebuie sa fac cerere in ziua donării.
Știu ca legea prevede ca ziua libera sa se acorde la cerere dar tot legea prevede ca dreptul la ziua libera se acorda in baza documentelor justificative emise de instituția de profil la care a fost efectuata donarea de sânge.
Ori acest document justificativ se eliberează după donarea efectiva si nu înainte si doar daca ești eligibil pentru a dona.
In acest caz eu întreb cum sa interpretam legislația:
- După ce donezi te duci la serviciu leșinat sa faci cererea sa ți se dea ziua libera? Aici practic daca ai serviciul departe nu beneficiezi efectiv de liberul dat in scopul refacerii fizice după donare pierzând timpul sa faci formalități.
- faci cererea înainte de donare sa îndeplinești criteriul de a face cerere si sa fie in ziua donării? Aici practic ceri o zi libera care nu știi daca iți va fi acordata in cazul in care nu ești eligibil pentru donare.
- Poți face si ulterior cererea după revenirea la serviciu urmând ca ziua sa fie pontata corespunzător? Pana la urma pontajul fiind lunar pentru a se întocmi statul de plata este cea mai logică varianta.
- O adresa de înaintare către conducere prin care sa înaintezi adeverința de donator si sa soliciți aplicarea prevederilor legii întocmita in ziua următoare donării poate fi considerata o cerere in temeiul art. 11 lit. b din HG1364/2006?
Pe mine m-au beștelit ca nu am venit după donare sa aduc adeverința si sa fac cererea de acordare a liberului in aceeași zi.
Aș vrea sa vad si părerea dumneavoastră.


Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 10:16, 27 Februarie 2023
Ziua libera se acorda in ziua donarii .....art.11 lit.b din HG 1364/2006.
Prin urmare, cererea se face anticipat , urmand ca apoi sa depuneti documentele justificative.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înțeleg.
Practic daca locuiești la Pitești si lucrezi la Mioveni te duci dimineața la Mioveni si faci cerere si revii la Pitești sa donezi,
Dar sa detaliem un pic.
1. Daca nu ești acceptat sa donezi cum procedezi?
Ai făcut o cerere prin care spui ca vrei sa ți se dea o zi libera conform art.11 lit. b din HG 1364/2006.
Ulterior nu mai îndeplinești criteriul.
Faci alta cerere prin care spui ca nu ai îndeplinit criteriul de donare si ceri sa se anuleze ziua libera?
In ce situație juridica te afli in acest moment? Nu ești acceptat si lipsești de la serviciu? Cum va fi pontata ziua respectiva?
2. Ați spus ca cererea sa face "anticipat". Cum poți anticipa când dorești sa donezi caci nu e pe baza de programare. Eu donez strict când hemoglobina este mare si asta variază de la zi la zi. Decizia o iau practic in dimineața donării, după ce îmi masor hemoglobina. Este o necesitate medicala donarea nu un act programat. Explicati-mi va rog punctul dumneavoastra de vedere.
3. Detaliați va rog si ce înseamnă "urmând ca apoi sa depuneți documentele justificative.”
Te duci in aceeași zi sa depui documentul sau si ziua/zilele următoare?
De ce nu se poate depune cererea inainte de ziua donarii ? .. daca tot vreti sa detaliem situatii neprevazute in HG .

Ce spuneti dvs este o mare lipsa in documentele angajatorului ... Reg.Intern care trebuie sa contina astfel de aspecte ar trebui verificat sau modificat in acest sens.
Va rog detaliați un pic.
La ce anume va referiți când spuneți ca este o este o mare lipsa in documentele angajatorului?
Reg. intern se refera la regulamentul intern?
La noi este prevazut de un ordin de ministru dar nu prevede această situație.
Despre ce ordin este vorba ? ... Reg. intern se refera la regulamentul intern

Alte discuții în legătură

Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)
Drepturile donatorilor de sange Purcelus Purcelus Un donator regulat, se prezinta la Centrul de transfuzii in scopul de a dona sange. In urma analizelor este suspendat temporar pentru donare, deci nu doneaza ... (vezi toată discuția)
Facilitati salariat donator Mazilu Constanta Mazilu Constanta Daca un salariat a prezentat o adeverinta din care rezulta ca a donat sange angajatorul este obligat sa ii dea o zi libera platita? Care este legea? (vezi toată discuția)