avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE CONTRACT FARA PREAVIZ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE CONTRACT FARA PREAVIZ

Buna ziua!
Situatia este urmatoarea: un salariat discuta cu seful sau pentru o posibilitate de majorare salariu si primeste raspuns ca nu si daca gaseste in alta parte nu-i nicio problema. Salariatul cauta si gaseste ce-si doreste si noul angajator doreste sa inceapa imediat serviciul. PPe noul angajator nu-l deranjeaza incetarea in baza art 61.a din Codul Muncii - disciplinar. Salariatul scrie cerere de incetare cu 55 b, pentru a incepe imediat in celalalt loc. Numai ca actualul angajator doreste preaviz. Salariatul nu doreste si este amenintat ca nu-i va mai fi platit salariul pentru luna februarie. Nu sunt lucrari anuntate, nu a incurcat activitatea societatii. Pe perioada lucrata, angajatorul nu a declarat la stat in fiecare luna bonurile - a promis in zadar ca vor face rectificative, lucru care a afectat la solicitarea unui credit, plus alte activitati extra contractuale - lucrari pentru asociat (nasa administratorului - carat mobila, activitati gradina etc.) Mai bine scria demisie in baza articolului 81.8? Este corect sa nu i se acorde drepturile salariale pentru perioada lucrata in luna februarie? Nu mai zic de deducere copil etc.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: carmencalineata , utilizator 13:24, 23 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz.

Art.81 alin,.8 C.mun. se aplica in anumite situatii . ....vedeti art.40 alin.,2 C.mun. ... daca va incadrati , atunci depuneti demisia fara preaviz.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, stie ca 55b este acordul partilor, de asta a si facut cerere de incetare cu 55b ca sa poata pleca imediat. Ca sa poata lucra pentru mai multi bani. Aproape dublu..
Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este dreptul lui sa plece unde este mai bine, asa cum este dreptul angajatorului să renunțe sau nu la preaviz
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar angajatorul nu are voie sa opreasca din salariu vreun prejudiciu sau sa nu acorde deloc pt partea din luna februarie lucrata, nu? Conform 649/2022, publicata in 07.02.2023, cred ca trebuie sa se adreseze instantei, nu sa opreasca din salariu, corect?
Multumesc mult!


Cornel Vasile a scris:

Este dreptul lui sa plece unde este mai bine, asa cum este dreptul angajatorului să renunțe sau nu la preaviz

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prejudiciu se recupereaza prin instanta sau cu acordul partilor.


1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta sau puteti sesiza ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Dreptul angajatului dupa lichidare Mary Mariuca Mary Mariuca Daca dupa ce am luat concediu de odihna mi-am dat demisia la zi ,au dreptu sa-mi opreasca salariul din urmatoarea luna ,in locul primei de craciun care mi s-a ... (vezi toată discuția)
Oprirea salariului totală. Cezar vasile Cezar vasile Buna ziua.daca am lucrat la o firmă de distribuție și eram angajat la 8 ore iar firma ma obliga verbal sa lucrez 12 14 ore pe zi si mi am dat demisia ... (vezi toată discuția)
Vrea sa imi opreasca bani care mi ia dat pe concediu alissfelo alissfelo M-am angajat in 2017 in martie si la sf anului am luat pe 5 zile de concediu 3095 lei.Pe 27 februarie am bagat demisia si acum vrea la lichidare vrea sa imi ... (vezi toată discuția)