avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamurire

Buna ziua. Am 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti. Prietenul meu a fost casatorit pana in urma cu 2 ani. Atunci a decis sa se desparta de sotia lui, dar divortul propriu-zis a avut loc acum 1 an. In tot acest timp fosta sotie avea o relatie din care a rezultat si un copil care s-a nascut inainte de a se pronunta divortul si inainte de a-si relua numele de domnisoara. Nelamurirea mea este....de ce copilul poarta numele fostului sot si cum se poate schimba acest lucru??? Iar a doua intrebare: Ea nu a fost angajata niciodata, si i-a cerut fostului sot daca vrea sa ia el "concediu" si indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, el fiind angajat. Copilul are deja 10 luni. Intrebarea mea este: Poate sa faca acest lucru chiar daca acest copil nu este al lui?? Va rog sa ma lamuriti pentru ca sunt destul de suspicioasa in ceea ce priveste intentiile fostei sotii. Ma gandesc sa nu fie alte repercursiuni pe viitor ...Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:56, 25 Ianuarie 2010
Un copil nascut dintr-o casatorie se bucura de prezumtia relativa de paternitate, adica, daca un mama a fost casatorita cu un barbat, se presupune, ca barbatul respectiv este tata copilului.

Stiu ca exista asa ceva ca tagatuirea paternitatii, dar nu sunt sigur, daca nu a trecut prea mult timp de la nasterea copilului. Teoretic, daca prietenl Dvs. dovedeste, ca acel copil nu este copilul lui (cu un test ADN, de exemplu), atunci nu are drepturi si/sau obligatii cu privire la copilul respectiv.

Va propun sa contactati un avocat specializat in Dreptul Familiei.
copilul nascut pina la data pronuntarii hotaririi de divort este considerat a fi copilul sotilor, chiar daca acestia sint despartiti in fapt. aceasta este explicatia faptului ca acest copil poarta numele tatalui. o actiune in tagada paternitatii ar elucida problema. fiind un copil "nascut in timpul casatoriei" oricare din parint poate opta pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei corespunzatoare. dupa cum am zis, o actiune in tagada paternitatii ar rezolva problema/ problemele...
Deoarece nasterea copilului s-a produs inainte de a ramane de definitiva hotararea de divort si ca atare, copilul , conform legii , are ca tata pe sotul mamei, aceasta fiind o prezumtie legala de paternitate.
Persoana născută după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de paternitate.Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
legally a scris:

Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.


Adica trebuie sa dea curs acestei actiuni in termen de 3 ani? Daca nu face acest lucru ce se intampla? Va ramane copilul lui "in acte"?
Daca nu va fi promovata o actiune in tagaduirea paternitatii, copilul va ramane al lui in acte, iar fosta sotie il va actiona in judecata pentru plata pensiei alimentare.

Alte discuții în legătură

Rog urgent un raspuns bylbo_ro bylbo_ro BUNA ZIUA, MA NUMESC NELU, SUNT CASATORIT DE 3 ANI IN SCHIMB SUNT DESPARTIT DE SOTIE DE UN AN NU MAI CONVIETUIM IMPREUNA SI NU AM REUSIT SA BAG INCA DIVORTUL, ... (vezi toată discuția)
Divort:ce nume va avea bebelusul? alexa-rozi alexa-rozi Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt insarcinata si sunt in divort.Tatal copilului este un barbat cu care traiesc de foarte multi ani,nu este cel cu care sunt ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)