avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitate impozit profit fara provizion ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitate impozit profit fara provizion constituit

Buna ziua!
SRL care din 01.01.23 a intrat la impozit pe profit.
In 2019 a prestat servicii unui client (facturi valuta- neachitate), caruia la inceputul anului 2020 i s-a deschis procedura de faliment. Decizia instantei cu admiterea falimentului a fost data in februarie 2023 (am vazut pe just.ro).
In contabilitatea firmei, dupa 270 zile de la scadenta facturilor, valoarea acestora + diferentele din schimb valutar au fost trecute pe clienti incerti, insa fara a constitui provizion. Impozitul de 3% aferent facturilor neincasate a fost platit la trimestru, la momentul respectiv. Acum, in februarie, la inregistrarea 654=4118 (scoaterea din evidenta a creantei neincasate), valoarea facturilor neincasate, respectiv a diferentelor de curs am vazut-o ca fiind inclusa in cheltuiala la calculul impozitului pe profit (suma impozabila), adica apare ca deductibila fiscal. Mi se pare eronat ca aceasta suma sa participe la calculul bazei impozabile a impozitului pe profit, din moment ce pt aceeasi suma a fost achitat deja impozitul de 3 % si nici nu a fost constituit provizion.
Gresesc cu ceva ? Cum as putea proceda?
Sper sa fi reusit sa fiu cat mai explicit posibil.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2023
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Clienti neincasati tudorani tudorani In contul \'clienti incerti\' exista o suma care reprezinta un client neincasat, client care nu a fost dat in judecata, s-a incercat recuperarea pe cale ... (vezi toată discuția)
Creante ce pot fi trecute pe pierdere bobcat27ad bobcat27ad Ce tip de document este necesar pt a putea fi trecute pe pierdere creantele ce nu mai pot fi recuperate? Referat intocmit de jurist este suficient? Ce anume ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)