avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi financiare copii adoptati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi financiare copii adoptati

Buna ziua! Am adoptat 2 fetite (surori ) in urma cu aproximativ 3 ani. As vrea sa stiu daca ne incadram in legea 268/2020 si putem sa primim indemnizatia de 600 ron pentru fiecare copila, fetitele avand acum 9 respectiv 11 ani, sau daca avem orice alt drept in afara de alocatia normala de stat pentru copii.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
Zaharia Cristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zaharia Cristina , utilizator 19:57, 13 Iunie 2023
Bună ziua,

Puteți cere indemnizația de sprijin:
"Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, denumită în continuare indemnizație de sprijin, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (...), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției, se află în una dintre următoarele situații: a) are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună", scrie în legea apărută recent.

www.avocatnet.ro/articol_485...

ISR e anul acesta 598 de lei, deci ar trebui să primiți 718 lei pentru fiecare fetiță.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator
Va multumesc mult! Puteti sa-mi spuneti unde trebuie sa depun cererea pentru indemnizatie, va rog? La DGASPC Ilfov , ori la primaria de care apartinem?
La AJPIS Ilfov.

Aveți detalii despre ce acte / documente vă trebuie aici:
[ link extern ]

Cererea are acest model:
[ link extern ]
Multumesc mult! Imi cer scuze , dar am verificat actele si adoptia a fost pronuntata pe data de 6.11.2020. In aceasta situatie , copilele mele beneficiaza de aceste indemnizatii?
Beneficiază, însă nu și retroactiv, ci doar de la data depunerii cererii - așa scrie în primul link cu informații pe care vi l-am pus:
[ link extern ]
Cererea și documentele doveditoare se depun în format letric sau, după caz, în format electronic, în termen de 30 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, la agenția pentru plăți și inspecție socială din județul în care are domiciliul solicitantul.
În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, indemnizaţia de sprijin se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Alte discuții în legătură

In anul 2019,am adoptat trei fetițe,ele nu beneficiază ... DinuValentina DinuValentina Buna ziua,in anul 2019,am adoptat trei fetițe,ele nu beneficiază decât de alocația de stat.Mai sunt și alte beneficii de care eu nu știu? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinadrapa alinadrapa buna ziua, cine poate sa ma lamureasca si pe mine???? Am depus cererea de alocatie a copilului si cererea de indemnizatie de crestere in aceeasi data (25 ... (vezi toată discuția)
Drepturi financiare ce se acorda mamelor la nasterea unui copil janblanaru janblanaru Nora mea, a nascut un baietel ,si doreste sa stie ce drepturi financiare se acorda mamelor la nasterea unui copil, la ce institutii trebuie sa se adreseze, ... (vezi toată discuția)