avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nerespectare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nerespectare act de donatie

buna seara! sunt vaduv iar singurul meu copil a decedat si nu a avut copii. am hotarat sa las apartamentul prin donatie cu habitatie nurorii mele si unei nepoate care sa aiba grija de mine.numai ca dupa ce am facut actele nora mea nu mai doreste sa ma ajute ,mi a luat niste bani din casa fara voia mea, imi vorbeste urat.doresc sa o scot din donatie.mentioinez faptul ca de curant an fost diagnosticat cu dementa mixta.mai pot face ceva sau raman cu ea pe cap?multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, numai ca nu aveați acest diagnostic, la momentul încheierii contractului, ceea ce înseamnă că sub aspectul discernământului, donația e valabila.
În privința atitudinii nurorii.. nu aveți ce face.
Art. 1023 Cod
Cazuri
"Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei."

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încercați să revocați donația prin instanța de judecată, invocând clauza contractuală, adică articolul 1023, alineat C).
V-ați pus singur într-o situație dificilă și complicată.
Nu trebuie să recunoașteți în fața instanței că suferinți de DEMENȚĂ, că pierdeți procesul din start.
Invocați în fața judecătorului că sunteți sănătos mintal tun, doar că sunteți neputincios din cauza bătrâneții..

Dacă veți spune judecătorului că suferiți de demență mixtă, riscați să ramâneți cu nora si nepoata pe cap.

Dacă veți dovedi judecătorului că sunteți sănătos TUN, iar nora cu nepoata nu v-au îngrijit conform clauzelor contractuale, aveți șansa să vă scăpați de ele și să reziliați contractul de donație dacă a fost autentificat cu CLAUZE.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iunie 2023
Dapix, utilizator
@raluk0207
Dar dacă merg cu ea la notar sa renunte la donație nu ar fi mai simplu?
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator
acest răspuns util
Nu exista renunțare la donație.
Va poate dona înapoi imobilul. Bineînțeles, dacă vrea.
Iar asta înseamnă un alt contract de donație.
acest răspuns util
Nu cred ca sunt obligate prin contract sa va ingrijeasca, asa ca f putin probabil sa reusiti sa revocati donatia .

In schimb, le puteti da afara, puteti cere evacuarea lor,.macar stati linistit.
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)