Buna ziua, sunt învățătoare de 3 ani . Am handicap accentuat, iar la prima scoala am fost scutita de impozit pe venit si am primit indemnizația de handicap, insa la a doua am dus certificatul de handicap insa secretara a spus ca trebuie sa primesc doar indemnizatia, si ea nu stie de altceva, iar acum dupa un an, i am spus din nou, si a zis ca da, a intrebat o jurista și într-adevăr sunt eligibilă pentru scutirea de impozit.
Cum imi pot recupera banii pierduti pe impozit pe anul precedent, avand in vedere că am avut certificatul de handicap depus la secretariatul scolii, însă doamna nu a stiut sa mi ofere această facilitate fiscală?
Acum imi spune sa depun o cerere pentru a fi scutită de impozit
Este vina ei, sau a mea, că nu am depus vreo cerere in acest sens oricum?ai era necesară vreo cerere separată pentru scutirea de impozit, dacă deja am primeam indemnizația?
Iar la scoala precedenta nu a fost nevoie de vreo cerere ci doar de actul doveditor
În înțelesul art. 60 pct. 1 din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative.
Pentru a beneficia de prevederile art. 60 pct. 1 lit. a) - c) din Codul fiscal, în cazul veniturilor pentru care angajatorul/plătitorul de venituri are obligația reținerii la sursă a impozitului pe venit, contribuabilii au obligația de a depune la angajatorul/plătitorul de venituri documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original și în copie, angajatorul/plătitorul de venituri păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Normele de aplicare a Codului Fiscal nu prevad si depunerea unei cererii, insa practica majoritara uzitata este in acest sens... pe cale de interpretare, scutirea se acorda de la data incadrarii in grad de handicap accentuat sau grav, chiar daca cererea este depusa ulterior acestei date.