art.20 din Legea nr.3/1977 (2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece: a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...
Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.
In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...
Indiferent de perioada in care ati efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand veti solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.
Da, pentru a fi aplicabile prevederile menționate de dvs, trebuia ca persoana sa fi lucrat înainte de incorporare, ceea ce, în cazul acesta, este specificat expres în întrebare - ca nu a lucrat.
In cazul acesta concret se aplica dispozitiile din Codul muncii, in vigoare la acea data, respectiv Legea 10/1972 care stabilea in cuprinsul art. 72 ca pentru persoanele care, fiind incadrate in munca, sunt chemate sa-si satisfaca serviciul militar, contractul de munca se mentine, iar aceasta perioada de satisfacere a serviciului militar intra in calculul vechimii neintrerupte in aceeasi unitate.
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Intrebarea este:
Ma poate ajuta cu ceva la pensie aceasta perioada?
Da.
Acea periooada este stagiu asimilat si in conditia de stagiu complet,sau minim necesara deschiderii drepturilor la pensie de limita de varsta.
Intra in calculul pensiilor de limita de varsta si de invaliditate.
Aduce aproximativ 0,6 puncte/luna/an.