avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art. 85 cod rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art. 85 cod rutier

Buna ziua.
Am o intrebare referitoare la art. 85 cod rutier. Aici se specifica faptul ca "punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice al unui autovehicul.....". Curiozitatea mea este ce se intelege prin punere in circulatie? Daca cineva scoate numere de la politie pt o anumita masina, iar altcineva pune acele numere pe o alta masina si este prins, cel care a scos numerele poate fi acuzat pt punere in circulatie a unui autovehicul cu numere false?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:00, 30 Ianuarie 2010
Depinde de probe. In general "punerea in circulatie" se refera la persoanele juridice. Daca din probe rezulta ca acel "cineva" nu a stiut de fapta, nu i se intampla nimic dar daca a dat numerele cu buna stiinta celuilalt sa le foloseasca la o alta masina poate fi complice. Depinde de fapta si de probele din dosar.
Acel "alticineva" este in culpa pentru ca uzeaza de numerele eliberate altei persoane care i-au fost eliberate de organul de politie, montandu-le la alta masina fara stirea proprietarului.
e normal ca cel care a condus autovehicolul sa spuna ca el nu a stiut ca sunt numere rosii de pe alt autovehicul si nici macar sa nu-i fie retinut permisul? Rugandu-se de cel care a scos numerele sa declare in faza urmaririi penale, cu buna stiinta, ca a dat numerele spunand ca este de pe masina respectiva, cu stiinta ca in instanta se poate schimba marturia. mai este de mentionat ca nu cel care a scos numerele a pus numerele pe masina, ci cel care a condus si a fost prins, iar eu (cel care am scos numerele rosii) stiind ca pot schimba marturia in instanta am declarat la politie ca stiam despre acest fapt. Celui care a condus ia fost retinut permisul pe o saptamana de zile, eu, mergand la seful circulatiei pe judet am intervenit ca acest sa primeasca permisul inapoi, si l-a si primit, si nici nu a mai avut nici o urmare nici penal, nici contraventional. E normal ca acesta sa nu pateasca nimic, iar eu, care doar am fost imputernicit sa scot numerele, pt ca nu erau pe numele meu, sa fiu condamnat?
masina era pe numele cumnatului celui care a condus, si si acela a declarat ca nu stia ca numerele nu apartineau masinii,
Era normal ca dvs sa spuneti adevarul in fata organelor de urmarire penala. Va puteti alege pe langa aceasta acuzatie si cu infractiunea de "favorizarea infractorului".

Alte discuții în legătură

Circulatie cu numere false cu masina neinmatriculata nciuncanu nciuncanu buna ziua am condus o masina adusa de dincolo si mi au expirat nr si am pus alte nr rosi de pe alta masina a mea dar expirate si ma oprit politia si mi a facut ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni posibile ioana_livia ioana_livia buna seara. o persoana conducand cu numere rosii expirate la masina, a fost prins in trafic. I s-a facut dosar. ce sanctiuni poate primi? Multumesc (vezi toată discuția)
Am fost prins conducand un autoturism neinmatriculat, cat mai astept permisul? cocoo cocoo M-AM DUS DUPA MICUTA la bunici in nadlac cu trenul din arad si vroiam sa vin tot cu trenul la arad si pe micuta a duruto burtica ,smurdul nu era si am luat ... (vezi toată discuția)