avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Am un contract de închiriere și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Am un contract de închiriere și proprietarul a ...

Bună ziua,
Am un contract de închiriere și proprietarul a decedat.
Unicul moștenitor dorește continuarea contractului.
Până la stabilirea (terminarea) succesiunii cui plătesc chiria și pe ce bază?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsurile primite
Cel mai recent răspuns: mihailmagda10 , utilizator 23:04, 10 Martie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă e unic moștenitor, nu ar trebui sa fie probleme. Plătiți prin banca, în contul lui, sa aveți dovada plății. La referință scrieți plata chirie imobil....luna..... Dpdv fiscal, el ar trebui sa declare sumele la finanțe, dar pe dvs în calitate de chiriaș acest lucru nu va privește neapărat.
Intre părți, contractul de închiriere e valabil încheiat prin înțelegerea părților, nu e nevoie de vorba scrisa ad validitatem. Plata chiriei și predarea bunului sunt elementele esențiale.
Cu prima ocazie, faceți și contract scris, e mai bine sa fie lucrurile clare.
Bună ziua.
Mulțumesc pentru răspunsul rapid.
Dar, așa cum spuneam, propritarul a murit iar unicul moștenitor încă nu a terminat succesiunea.
Are cum să-mi facă contract din moment ce nu este moștenitor?
Eu virez banii tot în contul defunctului?
Cred că nu am justificare să virez chiria în contul moștenitorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce fel de justificare aveți nevoie sau in fata cui sa va justificati.?Dacă cunoașteți în mod cert ca este moștenitorul defunctului și dacă vreți sa locuiți în continuare inn imobilul respectiv achitați chiria în contul viitorului.proprietar.Daca aveți nelinisti/temeri căutați alt imobil și gata.Indicati la referințele ce reprezinta suma (chirie pt adresa x)și pt dvs e suficient.Omul nu va cere probabil sume în avans alte garanții ca să vă faceți probleme.Si dacă prin absurd apar alți moștenitori dvs aveți achitata luna în curs,va faceți bocceluta și gata..
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Vă mulțumesc
Eu vreau să rămân în acel spațiu. Îmi decontez chiria și, din acest motiv sunt "îngrijorată". După mine, faptul că proprietare a decedat înseamnă că actualul contract, depus la ANAF, a încetat. Cred că NU am cum să fac un contract nou și să decontez suma achitată atâta timp cât moștenitorul nu are "calitatea" dobândită notarial.
Mulțumesc pentru viitorul răspuns, oricare ar fi el
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la dezbaterea succesiunii, acel moștenitor are vocație la succesiune, nu are încă și calitate de moștenitor. Încheierea unui contract de închiriere a bunului reprezinta, pentru el, un act de acceptare a moștenirii. Deci, puteți face și contract scris, daca doriți.

Alte discuții în legătură

Cine poate semna contractul de inchiriere daca proprietarul a decedat? valentin42 valentin42 Firma la care lucrez are sediul inchiriat de la o persoana care a decedat de curand. Contractul de inchiriere are termen pana la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa 10 ani mid72 mid72 Locuiesc cu chirie intr-un ap al carui proprietar a murit in urma cu 10 ani. Platesc chiria fratilor lui. Vine acasa curentul pe numele lui, de la fisc tot pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)