avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot lua indemnizatie sociala cu 11 ani cotizati?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot lua indemnizatie sociala cu 11 ani cotizati?

Pot lua indemnizatie sociala cu 11 ani cotizati?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:17, 7 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:
- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
- să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul stabilit prin lege.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Inseamna ca cu cei 11 ani cotizati nu o sa pot nici la implinirea varstei de pensionare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In noua lege a pensiilor nu am regasit informatii despre indemnizatia sociala .. probabil va exista un act normativ aparte.

Incercati sa intrebati si aici
[ link extern ]
Nu exista prevederi in legatura cu indemnizatia sociala ( ca diferenta intre pensia cuvenita si pensia minima , asa cum e reglementata de Legea 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare ) , si nici ca pensie minima acordata celor cu stagiul de cotizare minim neindeplinit , dar cu cel putin 10 ani lucrati ( ca in Legea 127/2019 ) , dupa cum nici despre pensia minima nu se face vorbire . S-ar intelege ca pensia va fi fix atata cat rezulta din punctajul obtinut , indiferent de valoare . Probabil se va stabili valoarea pensiei minime de la 01.01.2024 pe legislatia in vigoare , dar va ramane in acest cuantum pana cand , conform Legii 360/2023 , valoarea rezultata din calcul ( numarul punctelor realizate x valoarea punctului de referinta ) o va depasi . O noutate este si faptul ca , atat stagiul minim de cotizare necesar , cat si stagiul complet de cotizare , sunt stagii contributive , prin urmare , pentru indeplinirea lor , nu se au in vedere perioadele asimilate .
Cu 11 ani stagiu de cotizare nu puteti obtine pensie ...Va trebuie minim 15 ani . Prin urmare, nu puteti beneficia de indemnizatia sociala.
======
Se iau in considerare si perioade asimilate ...art.47 alin.4 coroborat cu art.14 alin.1 lit.e din Legea 360/2023
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie sociala fara stagiu minim de cotizare muscalucristina muscalucristina buna ziua, Va rog, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns, doresc sa stiu daca o persoana cu varsta de 65 ani , si vechime in munca de doar 5 ani, se poate ... (vezi toată discuția)
Pensie sociala pentru persoanele care nu au stagiul de cotizare complet (12 ani si 4 luni) SimonaDaniela87 SimonaDaniela87 Buna ziua. As dori sa rezolv o enigma despre care nimeni nu ma poate lamuri. Daca mama mea are stagiu de cotizare de 12 ani si 4 luni, nu se incadreaza pentru ... (vezi toată discuția)
Pensia minim garantata gibb gibb buna ziua , am si eu o intrebare : daca mama mea a lucrat 3 ani si acum are varsta pensionarii , poate beneficia de pensia minim garantata ? (vezi toată discuția)